Notícies BCD

BCD participa en un projecte europeu per impulsar la creació i el consum de productes i serveis sostenibles

15 MAIG 2017

Durant els propers tres anys la Universitat Politècnica de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, BCD Barcelona Centre de Disseny i Nutcreatives participaran en el projecte 'Circular Design: Learning for Innovative Design for Sustainability’, que té com a principal finalitat contribuir a la creació i consum de productes i serveis sostenibles a través del disseny.

Aquesta iniciativa, finançada pel Programa Erasmus+ amb prop d’un milió d’euros, s'emmarca en l'àmbit de la innovació, la universitat i l'empresa i està alineada amb les polítiques europees en matèria d'economia circular. Unes polítiques que estan destinades a trobar solucions conjuntes que ajudin a minimitzar l'impacte ambiental associat al consum, fent servir menys recursos i repensant el nostre funcionament com a societat. En aquest sentit, el disseny és clau a l'hora de crear solucions innovadores als reptes actuals, les quals han de contemplar les necessitats de l'usuari final, així com els criteris de sostenibilitat en processos i estratègies de creació de productes i serveis.

Alguns exemples de projectes que ja s'estan implementant en els països europeus són solucions per aprofitar residus alimentaris, com el projecte BreadEnergy, en el que els residus de pa es converteixen en energia verda a través d'un procés de fermentació, així com l'ús de rebuig derivat del plàstic per produir tinta per impressores 3D, i d'altres, com solucions per a la reutilització pre-dissenyada de productes de consum de masses com són els telèfons mòbils a través de la fabricació de smartphones modulars que permeten reduir el volum de deixalla de materials electrònics.

Una de les claus del projecte és la co-creació de coneixement i el desenvolupament de materials de capacitació per tal de formar a personal docent de les universitats i a professionals d’empreses per una banda, i a estudiants de l’àmbit del disseny, l’enginyeria i l’arquitectura per l’altra, els quals aprendran estratègies i metodologies en disseny innovador per a la sostenibilitat.

El projecte compta amb la participació d'un total de tretze socis europeus, entre els quals s'hi troben universitats, centres de disseny i empreses procedents de Catalunya, Irlanda, Holanda i Suècia.

Universitats: el líder del projecte, Universitat Politècnica de Catalunya – Barcelona Tech (UPC), Universitat de Limerick (UL - Irlanda), Universitat de Ciències Aplicades (NHL - Holanda) i Universitat de Linköping (LiU- Suècia).

Centres de promoció del disseny: BCD Barcelona Centre de Disseny, Institut de Dissenyadors d’Irlanda (IDI), House of Design (HoD - Holanda) i el Swedish Industrial Design Foundation (SVID - Suècia).

Empreses: NutCreatives (NutC - Catalunya), One Off (Irlanda), Better Future Factory (BFF - Holanda) i Habermann Design & Development (HD&D - Suècia).

I també un FabLab creatiu: Ajuntament BCN – Xarxa d’Ateneus de Fabricació.

Alguns dels objectius compartits entre els socis del projecte Circular Design són formar dissenyadors amb iniciativa emprenedora que siguin capaços de fer front a la transició cap al disseny per a la sostenibilitat des d'una perspectiva de disseny convencional, així com per promoure la cooperació i la mobilitat amb els països europeus que participen en el projecte. Per aconseguir-ho, es desenvoluparà un programa internacional de pràctiques per a estudiants d’Enginyeria en Disseny i Arquitectura que seran acollits en empreses i en Design Fab Labs.

Tal i com destaca Isabel Roig, directora general de BCD, fa temps que des de BCD, i mitjançant diverses iniciatives, “defensem el disseny com a element clau per a l’obtenció de patrons de producció més sostenibles, enfocat a l’ecodisseny de producte. Amb la nostra participació al projecte Circular Design anem una mica més enllà, i posem en valor el determinant rol del disseny alhora de definir metodologies i estratègies d'innovació sostenible que contribueixin a assolir la necessària transició d'una economia lineal a una economia circular”.

Els resultats finals d'aquesta iniciativa han de contribuir a la creació de la 'European Network of Design for Sustainability', una xarxa europea permanent que treballi de forma activa per situar el disseny com a factor determinant per a la sostenibilitat de productes i serveis.Properament, més informació a www.circulardesigneurope.eu 
També pots estar al dia sobre les novetats de la iniciativa a través de les xarxes socials:

Canals de Notícies

CORE77

DEXIGNER

  • No s'han trobat notícies en aquest canal

DEZEEN

DIARIO DESIGN

EL PAÍS / DISEÑADORES

  • No s'han trobat notícies en aquest canal

LIGHTECTURE

TREEHUGGER

  • No s'han trobat notícies en aquest canal