Notícies BCD

El concurs de disseny internacional jumpthegap reconeix els projectes més innovadors i sostenibles per al bany del futur

18 OCT. 2017

  • Lliurament jumpthegap

La setena edició del concurs de disseny internacional jumpthegap, organitzat per Roca juntament amb BCD Barcelona Centre de Disseny, ha celebrat el seu lliurament de premis en el Disseny Hub Barcelona. Creat al 2004 amb l'objectiu de donar suport a joves arquitectes i dissenyadors, jumpthegap es dirigeix a estudiants i professionals menors de 35 anys i es divideix en dues categories principals: Professional i Estudiants. Des de 2015 es lliura també el Premi Especial a la Sostenibilitat, atorgat per la Fundació We Are Water.

Els projectes guanyadors en les tres categories són:

Professional: ‘Panacea’ (Mohammadreza Shahmohammadi, Iran): banyera elaborada en material elàstic que pot adaptar-se a qualsevol espai.
Estudiant: ‘Lambda’ (Denis Lara Molina, Espanya): esterilitzador que neteja les mans dels usuaris mitjançant una llum de freqüència d'ona curta, sense necessitat d'aigua.
Premi Especial a la Sostenibilitat: ‘Delta’ (Michal Profund i Kinga Grzybowska, Polònia): Dutxa amb mampares extensibles i que integra un deshumidificador que transforma el vapor d'aigua en aigua.

Al costat de diversos finalistes del concurs −procedents de països com Iran, Turquia, Líban, Hong Kong, Polònia o Portugal−, l'acte ha reunit a professionals del món del disseny i l'arquitectura; entre ells, els membres del jurat Patrik Schumacher, director de Zaha Hadid Architects i president del jurat; Isabel Roig, directora general de BCD Barcelona Centre de Disseny; Benedetta Tagliabue, directora de EMBT i de la Fundació Enric Miralles; Josep Congost, director de disseny i innovació de Roca; Valentin Vodev, fundador de la companyia VELLO, especialitzada en producció i venda de bicicletes i altres productes innovadors de mobilitat; i Xavier Torras, director de comunicació i marca de Roca i director de la Fundació We Are Water.

A l'inici de l'esdeveniment, Patrik Schumacher, un dels arquitectes més importants del panorama actual, amb més de 30 anys d'experiència en l'estudi d'arquitectura Zaha Hadid Architects, ha ofert un ‘jumpthegap talk’ sota el títol ‘Tectonism. Engineering and Fabrication Logics as Stylistic Drivers’, en el qual ha exposat el seu punt de vista sobre l'escenari actual i les perspectives de futur del disseny i l'arquitectura. Els ‘jumpthegap talk’ són trobades amb professionals destacats de l'àmbit del disseny i l'arquitectura, que se celebren en diferents ciutats del món en el marc internacional de jumpthegap.

PROJECTES GUANYADORS

Categoria Professional: ‘Panacea’, del dissenyador iranià Mohammadreza Shahmohammadi (Iran University of Science and Technology).
Banyera elaborada amb un material elàstic que permet modelar-la fins a aconseguir la forma i la grandària desitjats. Així, pot adaptar-se a qualsevol espai i emmagatzemar una quantitat menor d'aigua. A més, compta amb un sistema de tancament que permet evitar els ofegaments de nens mentre no s'usa. Patrik Schumacher ha valorat especialment “la simplicitat, elegància i innovació de la proposta, capaç de resoldre tres problemes: el consum excessiu d'aigua, la falta d'espai en la llar i els ofegaments de nens a la banyera”. Schumacher i Xavier Torras han fet lliurament d'un premi de 10.000€ a Shahmohammadi.

Categoria Estudiant: ‘Lambda’, de l'estudiant de disseny espanyola Denis Lara Molina (EINA, Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona).
Consisteix en un esterilizador que descontamina les mans dels usuaris a partir de l'emissió d'una llum de freqüència d'ona curta, similar a la ultraviolada, que ja s'usa actualment en altres àmbits per purificar l'aigua i l'aire. Aquesta solució permet aconseguir una higiene total tant en l'àmbit domèstic com públic. A més de la seva originalitat, Valentin Vodev ha destacat el seu propòsit social: “Resulta una proposta intel·ligent que pot contribuir a solucionar el problema de la higiene en llocs públics, i pot implementar-se i escalar-se per a un ús global”. Vodev i Isabel Roig han lliurat un premi de 10.000€ a la jove estudiant.

Premi Especial a la Sostenibilitat (atorgat per la Fundació We Are Water): ‘Delta’, dels dissenyadors polonesos, Michal Profund i Kinga Grzybowska (Poznan University of Technology).
Dutxa formada per una columna de la qual es despleguen dues mampares extensibles que poden adaptar-se a qualsevol espai de bany. Integra un deshumidificador que transforma el vapor d'aigua en aigua, que queda emmagatzemada en la mateixa columna perquè pugui ser reutilitzada. Benedetta Tagliabue i Josep Congost han lliurat els 6.000€ de premi als dissenyadors guanyadors. Tagliabue ha valorat “la fàcil adaptació del projecte a diferents espais i el seu esperit sostenible, que dóna una segona vida al recurs més valuós que tenim: l'aigua”.

Tota la informació sobre el concurs, el lliurament de premis i els projectes guanyadors es poden trobar a la pàgina web oficial: www.jumpthegap.net i en el perfil de Facebook www.facebook.com/jumpthegap.

Canals de Notícies

CORE77

DEXIGNER

  • No s'han trobat notícies en aquest canal

DEZEEN

DIARIO DESIGN

  • No s'han trobat notícies en aquest canal

EL PAÍS / DISEÑADORES

  • No s'han trobat notícies en aquest canal

LIGHTECTURE

TREEHUGGER

  • No s'han trobat notícies en aquest canal