BCN Design Tour

CCCB Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

Montalegre 5, 933064100

www.cccb.org

Inaugurat l’any 1994, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona ocupa l’antiga Casa de la Caritat. Els arquitectes Helio Piñón i Albert Viaplana són els autors del projecte d’adaptació i reforma de l’antic recinte, pel qual van obtenir, el 1993, el Premi FAD d’Arquitectura i el Premi Ciutat de Barcelona d’Arquitectura. En gran mesura, el mèrit del projecte Viaplana-Piñón rau en haver sabut adaptar l’arquitectura al programa ideològic amb el qual es va concebre el CCCB, és a dir, l’anàlisi del món actual  mitjançant una reflexió artística i intel·lectual -amb la ciutat com a nucli central- expressada en activitats de naturalesa diversa: exposicions, debats, concerts, festivals, publicacions, etc.

De l’estructura original que envoltava el gran pati central, el Pati de les Dones, es va substituir l’edifici nord per un cos prismàtic amb una espectacular façana de vidre que, a la part més alta, s’inclina sobre el pati a manera de voladís. Amb aquesta intervenció, els tres blocs originaris queden disposats en forma de lletra U i el quart element actua de mirall del paisatge, de mirador privilegiat de la ciutat i, alhora, funciona com a zona de trànsit amb vestíbuls, ascensors i escales.

La façana exterior del carrer de Montalegre i les tres façanes interiors del pati van ser restaurades, i recuperada la decoració d’esgrafiats i aplicacions de majòlica corresponent a la remodelació noucentista. També s’han conservat altres elements estructurals de l’obra original: les voltes de maó, les grans arcades i els pilars de carreus de pedra vista.

Les sales destinades a exposicions ocupen una tercera part de la superfície del CCCB, i es complementen amb l’auditori i d’altres espais polivalents, com el vestíbul, el Pati de les Dones o la Sala Mirador. A principis del 2011, aquestes instal·lacions s’han ampliat amb la incorporació de l’antic Teatre de la Caritat, el projecte de reforma del qual, dels arquitectes Elías Torres i José A. Martínez Lapeña, aporta nous equipaments que ajudaran a consolidar la dinàmica del CCCB al cor del Raval: la Sala Teatre, amb capacitat per a 600 espectadors, i la polivalent Sala Raval.

Fotos: Adrià Goula