BCN Design Tour

MACBA Museu d'Art Contemporani de Barcelona

Pl. dels Àngels 1, 934120810

www.macba.es

El MACBA es va inaugurar l’any 1995 amb l’objectiu de difondre i estudiar l’art produït a partir de la segona meitat del segle XX, amb una especial atenció a les aportacions catalanes i a les tendències que han incidit més en l’art català.

Vaixell insígnia de la rehabilitació del barri del Raval, l’edifici del MACBA va ser projectat per l’arquitecte nord-americà Richard Meier (premi Pritzker 1984) d’acord amb dos trets bàsics: l’amplitud i la lluminositat. Aquesta estructura blanca i vidrada permet la relació entre l’agitada vida del barri i les obres d’art que es troben a l’interior. El juny del 1997, amb la creació de la Col·lecció MACBA, la coherència arquitectònica va començar a compartir camí amb una decidida política museística.

L’edifici de Richard Meier, que es pot inscriure en el moviment arquitectònic racionalista, combina les línies corbes amb les rectes en un diàleg constant entre espais interiors i llum exterior. Per fer possible que la llum, definidora i generadora d’espais, fos present a tot el museu, es van separar alguns forjats de la línia de la façana i es va aixecar l’atri, una mena de galeria vertical que filtra i distribueix la llum a les diverses zones d’exposició. Aquesta galeria comunica els espais interiors a través d’unes grans rampes que permeten accedir a cada planta i serveix, alhora, per establir un diàleg entre l’edifici i el visitant.

Des de l’any 2006, l’antiga església del Convent del Àngels és la Capella MACBA. Aquesta església, amb elements gòtics i renaixentistes, ha estat reformada pels arquitectes Lluís Clotet i Ignacio Paricio, que l’han adequat com a nou espai expositiu del museu. Les obres han consistit, bàsicament, en el reforç dels elements estructurals a les voltes del cor i a la coberta de la nau central.

Fotos: Rafael Vargas