BCN Design Tour

Mercat de Santa Caterina

Av. Francesc Cambó 16, 933195740

www.mercatsantacaterina.com

L’any 1848, al bell mig de Ciutat Vella, es va inaugurar el Mercat de Santa Caterina, el primer mercat cobert de la ciutat. Amb aquesta construcció es va voler afavorir el subministrament de queviures als sectors populars de Barcelona, només a dues passes de la Catedral i sobre les runes del convent dominic de Santa Caterina, en funcionament entre els segles XIII i XIX, que havia donat nom al barri. Vestigis del convent gòtic, així com d’una important necròpolis cristiana tardoantiga, són visibles al Centre d’Interpretació Arqueològica que el Museu d’Història de la Ciutat ha instal·lat a la part posterior del mercat.

La recent reforma —la primera des de la dècada del 1930, quan es va renovar la coberta del mercat— és un projecte elaborat per l’estudi d’Enric Miralles i Benedetta Tagliabue (EMBT Arquitectes Associats) que ha merescut el Premi Ciutat de Barcelona en l’edició del 2005. Es tracta d’una rehabilitació integral que inclou el mercat i l’espai públic que l’envolta: un pàrquing de mercaderies subterrani, un per als clients, i quaranta pisos per a gent gran, a més d’una plaça. Una intervenció arquitectònica i urbanística que ha retornat al Mercat de Santa Caterina el paper d’eix vertebrador i motor comercial del barri.

Pel que fa al mercat, s’ha dut a terme una renovació completa de l’interior, que inclou un supermercat. La nova coberta exterior, àmpliament difosa a través d’imatges a vista d’ocell, s’ha convertit en l’element més emblemàtic d’aquesta reforma: un gran mosaic de ceràmica que representa fruites i verdures de colors molt vius, obra del ceramista Toni Cumella, revesteix una superfície ondulant de més de 4.000 m2 d’un dinamisme que contrasta amb la pesant i complexa estructura de metall, formigó i fusta que la sustenta i que ha estat dissenyada també per Miralles i Tagliabue. En total, el mural ceràmic conté uns 200.000 hexàgons que conformen una paleta de 67 colors. A la façana frontal, l'actual coberta sobrepassa a manera de ràfec el coronament de traces neoclàssiques del mur exterior del mercat originari, mur que es manté al perímetre del nou mercat.