BCN Design Tour

Palau Sant Jordi

Pg. Olímpic 5-7, 934262089

www.palausantjordi.cat

Obra de l’arquitecte japonès Arata Isozaki, el Palau Sant Jordi va esdevenir l’equipament esportiu més emblemàtic dels Jocs Olímpics de Barcelona el 1992. Situat al Parc de Montjuïc, a l’anomenada Anella Olímpica, es va començar a construir el 1885 i es va inaugurar el 1990, any en què va merèixer el Premi FAD d’Arquitectura.

Els 4.500 m2 de superfície interior i un sistema integrat de tancaments el fan adaptable a qualsevol format d’espectacle, ja siguin esdeveniments esportius, culturals o lúdics, amb un aforament per a 17.000 persones assegudes.

Considerat una obra mestra de l’arquitectura i l’enginyeria moderna, l’espai principal del Palau Sant Jordi —seu olímpica de les competicions de gimnàstica— planteja unes solucions tecnològicament molt avançades pel que fa a la concepció i la realització estructurals. Com explicava el mateix arquitecte, en aquest cas la tècnica va condicionar la forma exterior de l’edifici. Un sistema constructiu inspirat en el mecanisme dels trens elèctrics japonesos va permetre construir la gran coberta de malla metàl·lica arran de terra, amb els acabats i les instal·lacions corresponents, i elevar-la posteriorment amb gats hidràulics fins a l’alçada definitiva de 45 metres. Ateses les dimensions del Palau, la fase d’elevació va esdevenir tot un espectacle. El revestiment exterior, fet de teules de ceràmica vidrada de color gris metàl·lic produeix unes ondulacions que relacionen l’edifici amb les suaus curvatures de la muntanya de Montjuïc. Com a contrapunt a la bellesa arquitectònica, al vestíbul es poden contemplar les pintures murals d’Hernández Pijuan i Ràfols Casamada.

Un altre pavelló polivalent, anomenat avui Sala Barcelona’92, està situat a la part posterior del Palau Sant Jordi i és obra del mateix Isozaki. Té una planta rectangular simple, que pot subdividir-se en quatre àrees de joc, i una coberta única amb un peculiar sistema de bigues, la geometria de les quals reflecteix clarament la transmissió de tensions i compressions.