BCN Design Tour

Pavelló Mies van der Rohe

Av. Francesc Ferrer i Guàrdia 7, 934234016

www.miesbcn.com

Construït com a pavelló nacional d’Alemanya per a l’Exposició Internacional de Barcelona del 1929, va ser projectat per l’arquitecte alemany Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969), destacat representant de l’anomenat Moviment Modern i autor de la famosa sentència “Menys és més”.

Tot i que va ser desmuntat un cop clausurada l’Exposició, es va anar constituint en referent clau de la trajectòria de Mies van der Rohe i també del conjunt de l’arquitectura moderna del segle XX. Aquesta rellevància va propiciar-ne la reconstrucció, una iniciativa que va impulsar l’Ajuntament de Barcelona; els arquitectes Ignasi de Solà-Morales, Cristian Cirici i Fernando Ramos van dirigir-ne la recerca, el disseny i les obres.

Fidel al projecte original de Mies van der Rohe, el nou pavelló ocupa l’emplaçament original i està construït amb els mateixos materials: vidre, acer i quatre tipus diferents de marbre (travertí romà, marbre verd dels Alps, marbre verd antic de Grècia i ònix daurat de l’Atlas). Però no és tan important l’originalitat dels materials, com una composició de rectangles verticals i horitzontals que en valora la qualitat i el color. L’ideal de modernitat s’expressa a través del rigor geomètric, de la precisió i la claredat en una construcció on les parets articulen l’espai sense tancar-lo i on l’aigua i la llum tenen un paper protagonista.

Especialment per al pavelló alemany, Van der Rohe va dissenyar la cadira Barcelona, un model que ha esdevingut una icona del disseny modern, fins al punt que encara avui es produeix i comercialitza.

El contrapunt sinuós a la bellesa geomètrica del conjunt el proporciona la rèplica de la figura femenina obra l’escultor Georg Kolbe, contemporani de l’arquitecte, estratègicament situada de manera que es reflecteix no només a l’aigua de l’estany interior, sinó també al marbre i als vidres.

La Fundació Mies van der Rohe, creada el 1983 amb l’objectiu de reconstruir el pavelló d’Alemanya, promou actualment l’estudi de l’obra de l’arquitecte alemany i organitza el Premi Mies van der Rohe d’arquitectura contemporània europea.

Fotos: Fundació Mies van der Rohe/ Pepo Segura