BCN Design Tour

Torre Agbar

Av. Diagonal 211, 933422129

www.torreagbar.com

Torre d’oficines ubicada a la plaça de les Glòries, a les portes del nou districte tecnològic i empresarial de la ciutat, el 22@Barcelona. És obra de l’arquitecte francès Jean Nouvel (premi Pritzker 2008) en col·laboració amb l’estudi català B720, i es va inaugurar l’any 2005 com a seu de la firma Aigües de Barcelona.

Aquest gratacels —com vol definir-lo el mateix Nouvel— destaca no tant per la seva alçada de 142 metres, com pels trets que li atorguen singularitat. El primer és la característica forma d’obús a la qual s’ha volgut associar tot tipus de referents icònics, des de l’orografia de la muntanya de Montserrat a l’arquitectura gaudiniana. Amb tot, la imatge que evoca l’arquitecte, la d’un brollador d’aigua en constant i estabilitzada pressió, sembla la més versemblant tractant-se de l’encàrrec d’una companyia d’aigües. L’altre aspecte definitori és l’original “pixelat” de la façana de la torre, fet a partir de 4.500 finestres que componen una alternança de plens i buits, i recobert cromàticament amb una doble pell de vidre i làmines d’alumini amb diferents matisos de color. Un sistema de leds orientats a les xapes d’alumini genera una il·luminació nocturna i versàtil que ha aconseguit modificar substancialment l’horitzó de la ciutat.

L’estructura constructiva es basa en dos cilindres ovals no concèntrics coronats per una cúpula de vidre i acer. Al cilindre interior hi ha el nucli de circulació vertical i les instal·lacions; i entre aquest eix central i l’exterior, trenta-una plantes diàfanes sense pilars interiors decorades pensant en la vivacitat i el repertori cromàtic de l’exterior.

El projecte de la Torre Agbar s’inscriu en el que s’ha anomenat arquitectura bioclimàtica, és a dir, adaptada la medi ambient i que preveu reduir el consum energètic i millorar la qualitat de vida de les persones que l’ocupen, sobretot regulant la circulació de l’aire i aprofitant el sol i l’orientació de l’edifici.