BCN Design Tour

Torre de Collserola

Carretera de Vallvidrera al Tibidabo s/n, 934069354

www.torredecollserola.com

Torre de telecomunicacions de Barcelona aixecada a la serra de Collserola, entre el Tibidabo i Vallvidrera. Concebuda amb motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona del 1992, és una obra de l’arquitecte britànic Norman Foster (premi Pritzker 1999) amb la col·laboració de l’enginyeria Ove Arup & Partners, després que el seu projecte guanyés un concurs restringit convocat per l’Ajuntament de Barcelona el 1988.

La principal aportació de la proposta de Foster va consistir en situar el cos construït a mitja altura entre la base i el cim de l’antena, una audaç concepció estructural que va condicionar, també, el mateix procés constructiu. Així, es van anar hissant per l’eix central els successius sostres prèviament construïts a terra, fins al seu emplaçament a més de 70 metres d’altura.

L’agulla de l’antena treballa comprimida sobre el terreny per la tensió de tres grans cables ancorats a la muntanya. A la base, semienterrat, hi ha l’edifici de serveis. El conjunt de la torre arriba als 266 metres d’altura i domina estratègicament la ciutat. Des del mirador d’accés públic, a 115 metres d’altura (560 sobre el nivell del mar), es pot gaudir d’unes magnífiques panoràmiques sobre l’àrea metropolitana, el parc de Collserola, Montserrat i fins a la serra del Cadí-Moixeró.

La Torre de Collserola va merèixer el Premi FAD d’Arquitectura 1992 per a edificis de nova planta d’ús públic.