BCN Design Tour

Salero

Rec 60, 933198022

www.restaurantesalero.com

L’any 1997, el restaurant Salero va obrir les portes en un antic magatzem de bacallà del barri de la Ribera. Va ser dels primers locals en apostar per la regeneració d’aquesta zona que s’articulava a l’entorn del Born, el que fou mercat central de Barcelona fins als anys setanta. Des d’aleshores, el barri ha viscut una transformació que ha afectat, sobretot, el teixit comercial: els establiments de queviures —els de salaons n’eren les més característics— han anat donant pas, primer, als bars nocturns i, després, a una variada oferta on hi tenen cabuda les botigues més sofisticades de moda, artesania o menjars exquisits. El paisatge humà, barreja de turistes i autòctons, és el que trobem també al Salero, una clientela que, sobretot els primers anys, tenia un cert aire bohemi.

L’interiorisme del restaurant, a càrrec de Pilar Líbano, se sustenta sobretot en la creativitat i l’enginy per obtenir el màxim partit dels elements que aportava el mateix local. Així, la llum que entra pels finestrals es va potenciar amb l’aplicació del blanc que cobreix parets, l’alt sostre i gran part del mobiliari. A les nits, les espelmes donen un aire més íntim als espais. Llueixen també els grans carreus de pedra entre les obertures i alguns mobles antics —armaris, taules i cadires— que s’han recuperat i combinat amb peces actuals.

Travessada la pesant porta de ferro de l’entrada, també reciclada, s’accedeix a la zona de bar, on els tamborets giratoris són un clar referent dels anys cinquanta i les bombetes suspeses dels sostre proporcionen una il·luminació bàsica a la barra. La cuina, enrajolada també de blanc, s’obre al menjador a través d’una arcada: aquí es preparen diàriament els plats de cuina de mercat amb referències mediterrànies i orientals.