BCN Design Tour

Tragaluz

Ptge. de la Concepció 5, 934870621

www.grupotragaluz.com

L’any 2011, més de dues dècades després de ser inaugurat, el Tragaluz ha tornat a obrir les portes amb un nou interiorisme que signa l’estudi de Sandra Tarruella. Però l’essència del que va ser aquest restaurant emblemàtic de la Barcelona olímpica, un dels primers i més reeixits del Grup Tragaluz, s’ha mantingut tot i la reforma de què ha estat objecte. Així, la coberta de vidre que va inspirar el nom del local en segueix sent l’element clau, la solució imaginativa que cohesiona aquest espai peculiar situat en un passatge de l’Eixample. El projecte original de Pepe Cortés va merèixer l’any 1990 el Premi FAD de l’Opinió en l’apartat d’Interiorisme.

Entre altres coses, la rehabilitació ha comportat una reordenació dels espais, de manera que a peu de carrer trobem el restaurant japonès i una ostreria —a càrrec de Luis de Buen— en una àmplia superfície que fa evident la fondària del local i que s’estructura a partir de barres de materials diferents, sostres folrats de tatamis i altres elements d’inspiració nipona. Al menjador principal, cobert amb la gran claraboia a dues vessants, s’hi combinen noves cadires de noguera i cuir amb elements del mobiliari original. Però la principal novetat no la trobem a l’àrea del menjador, sinó a la cuina, que els propietaris han volgut deixar a la vista dels comensals: un ampli repertori de taules de feina de fusta, marbre i acer amplien visualment l’espai i li atorguen la frescor i el protagonisme desitjats. La segona planta, presidida per una xemeneia de ferro i moblada amb bancs vestits de coixins i butaques de noguera, s’ha convertit en un espai acollidor idoni per prendre-hi una copa.

A la paret de l’escala, els esbossos que Javier Mariscal ha fet tot buscant la nova imatge gràfica del restaurant no actuen només d’elements decoratius, sinó que també fan de pont entre la primera i la segona vida del Tragaluz, un projecte al qual el dissenyador ha estat sempre vinculat.

Amb Joan Ferré al capdavant de la cuina, el xef Gerard Prat enriqueix l’oferta gastronòmica en base a les receptes tradicionals de cuina mediterrània, preparades amb ingredients més lleugers que s’adapten als gustos d’avui.