BCN Design Tour

Flash-Flash

La Granada del Penedès 25, 932370990

www.flashflashbarcelona.com

Restaurant insígnia de la Barcelona “moderna” obert el 1970 a la zona d’influència del carrer Tuset, l’artèria que a finals dels 60 i principis dels 70 va ser escenari de les noves tendències de moda que arribaven de Londres i que aquí van fer furor entre els joves. Tuset Street, anomenat així com a rèplica de Carnaby Street, va concentrar en pocs anys agències de publicitat, botigues, bars i sales de festa que aglutinaren aquestes inquietuds de renovació en la grisa realitat de la dictadura franquista.

Aquests mateixos anys el realitzador cinematogràfic Leopoldo Pomés va concebre la idea d’obrir un restaurant especialitzat en truites. I els arquitectes Federico Correa i Alfonso Milà van materialitzar el projecte en un local directament inspirat en l’estètica pop: una novedosa proposta que evocava el món de la fotografia a través de l’ús exclusiu del blanc per al mobiliari (taules, cadires i bancs folrats d’escai) i del negre per a les imatges que decoren les parets. El mateix Pomés va ser l’autor d’aquestes fotografies que representen una reportera en plena feina, disparant la càmera i el flash; unes imatges que després es van reproduir, serigrafiades en negre, a les parets del restaurant establint un curiós joc de reciprocitats entre els comensals que observen la decoració i que, alhora, són al punt de mira de la suposada fotògrafa.

El Flash-Flash, que als anys setanta era un local modern, és considerat avui un clàssic del disseny i l’interiorisme barceloní, un establiment que no ha tingut temps de passar de moda perquè ja ha esdevingut un lloc emblemàtic on s’evoca la Barcelona de la Gauche Divine.