BCN Design Tour

Snooker

Roger de Llúria 42, 933179760

www.snookerbarcelona.com

Obert l’any 1985, quan Barcelona vivia l'efervescència dels bars d'oci nocturn, l’Snooker és un dels pocs exemples que encara es manté en actiu.

L’arquitecte Santiago Roqueta i els dissenyadors Carles Riart (Premio Nacional de Diseño 2011) i Oleguer Armengol van donar forma a un local que els seus promotors, Víctor Mesalles i Jorge Sedó, havien imaginat: un bar on es pogués jugar a l’snooker, una modalitat de billar d’origen britànic. Precisament aquesta empremta britànica es va ampliar al mateix concepte del bar, entès com a punt de trobada on beure, parlar i jugar. Tot plegat, taules de billar i lloc acollidor on prendre copes, es va traduir en una proposta d’interiorisme tan reeixida que va merèixer el Premi FAD 1985 d’aquesta modalitat.

Encara que l’Snooker té una certa filiació amb els pubs britànics, pel que fa a l’interiorisme només l’ús de la fusta com a material protagonista el connecta a aquells establiments. A partir d’una estructura simple, la transformació del sostre i la disposició del mobiliari, es va aconseguir crear l’atmosfera desitjada. La gran barra i les taules de billar ostenten el protagonisme, però el caràcter del local queda equitativament repartit entre la resta de mobles —taules, cadires i butaques especialment dissenyades— i els elements de detall que caracteritzen l’establiment, com els armaris-vitrina per a ampolles i els miralls que multipliquen visualment l’espai. El toc definitiu el dóna la il·luminació, convenientment matisada, que proporcionen els llums de Gabriel Ordeig, cofundador aquell mateix any de Santa i Cole, empresa editora de disseny capdavantera en aquest sector.