BCN Design Tour

Cristina Castañer

Rosselló 230

www.castaner.com

Projectada i executada per l'estudi de Benedetta Tagliabue, l'actual botiga de Castañer al cor del centre comercial de la ciutat, respira un aire fresc i urbà com l'esperit de la pròpia firma de calçat que va portar les espardenyes campestres a les passarel·les de moda més exclusives del món sencer.

Amb una superfície de 100 metres quadrats disposats en forma de tub, Castañer exposa les seves creacions amb la mateixa simplicitat i elegància que l'ha caracteritzat des dels seus centenaris inicis. Tot sobre una lleugera estructura de metall amb fines lleixes de DM. I pintat en un blanc immaculat, que només es veu trencat pel parquet de fusta envellida esquitxat d'un mosaic de taulellets hexagonals –que recorden formalment els del proper Passeig de Gràcia. I amb certa reminiscència del trencadís cromàtic que Tagliabue va imprimir a la coberta del mercat de Santa Caterina. En aquest espai, en tons grocs i taronges, una clara referència al color del sol i la sorra, colors corporatius de la marca.

Una marca que té el seu origen en un modest taller d'espardenyes ja referenciat al segle XVIII. I que el 1927 van constituir com a empresa familiar Luis Castañer i el seu cosí Tomàs Serra a Banyoles. Superada la Guerra Civil i la crisi en la dècada de 1950 per la competència del calçat de sola de goma, Castañer va aconseguir en la dècada de 1960 el seu moment de màxima esplendor arran de la seva col·laboració amb Yves Saint Laurent. El dissenyador francès els va encarregar la primera espardenya amb falca de la història, una innovació que va transformar el calçat rústic en un article de moda, perfectament compatible amb el luxe.

Al llarg d'aquests anys, Castañer ha seduït a altres firmes de moda, com Hermés, Louis Vuitton, Cellino, Gucci, Christian Louboutin i Undercover, per a les quals ha fabricat diversos models d'espardenyes.
Cristina Castañer, directora creativa de la firma i regent de la botiga de Barcelona, segueix apostant per un calçat confortable, que es fabrica de manera artesanal amb fibres naturals com el jute i el cotó. Però que, progressivament, va ampliant la llista de materials amb sedes, ràfies o fins i tot sofisticats cristalls Swarovski, tal com marquen les noves tendències.

Fotos: Olga Planas