BCN Design Tour

Vialis

Major de Sarrià 72, 93 3486433

www.vialis.es

En aquest bonic i lluminós local de sostres amb bigues de fusta vistes, terra de tarima i colors clars, té el seu espai la botiga del barri de Sarrià de Vialis, la firma de calçat catalana que va iniciar la seva marxa en 1996 en l'establiment del carrer Vidrieria del Born.

Darrere de la iniciativa està l'empresari Jaume Serramalera, que va decidir muntar el seu propi negoci després de formar-se a consciència tant a nivell teòric com pràctic. Primer va estudiar disseny industrial a l'escola Eina i la Politècnica de Milà. Després, va treballar en el BCD (Barcelona Centre de Disseny) i va muntar el seu propi despatx de disseny.

No obstant això, no hi havia tant mercat com esperava i es va anar una temporada a provar sort a Menorca, on va conèixer de primera mà la cadena de valor del calçat, des que arriba la pell per confeccionar-lo fins que es fica en caixes per a ser venut.

Passada aquesta etapa, va tornar a Catalunya on va entrar a treballar a la històrica firma de calçat manresana Pielsa, avui extingida. Serramalera diu que d'aquell episodi de la seva carrera professional va aprendre que la marca ho és tot. I va sortir amb la idea de crear la seva pròpia, Vialis, nom amb el qual es coneixia al déu Zeus de la mitologia grega com a protector dels caminants.

La senzillesa de les formes, l'ús de materials d'elevada qualitat i pells de curtició vegetal de procedència italiana són els senyals d'identitat d'un calçat en què l'absència de pigments artificials evita que l'acabat tingui un aspecte uniforme i impersonal.

El centre creatiu i el disseny de Vialis i la seva germana, la marca esportiva Aro, té el seu epicentre a Barcelona, mentre que la part productiva es concentra en el Llevant espanyol, de llarga tradició sabatera i amb un excel·lent equip tècnic.