BCN Design Tour

B Hotel

Gran Via de les Corts Catalanes 389-391, 935529500

www.b-hotel.com

Projectat per l’arquitecte Alfred Arribas, aquest hotel es va inaugurar l’abril del 2004 a la cruïlla de la Gran Via amb el carrer Llançà, un dels primers xamfrans de l’Eixample de Cerdà que el visitant troba en entrar a la ciutat per aquesta via.

El B Hotel s’aixeca en un indret amb un context arquitectònic molt definit. Amb tot, Arribas va defugir qualsevol opció que tendís a la rèplica o a la recreació, i es va decantar per una solució innovadora: d’entrada, va crear una nova geometria amb quatre facetes en lloc de les tres que són habituals als xamfrans, i aquesta solució li va permetre de camuflar visualment l’increment de volum proposat. Una doble pell, constituïda per un mur intern de marès i un revestiment exterior format per una sèrie de plafons corredissos amb persianes d’alumini, acaba donant ritme i proporció al conjunt. De nit, uns llums de xenó a l’interior de la doble pell transformen l’aparença externa de l’edifici.

La gran B escultòrica que corona l’hotel s’ha convertit en un veritable emblema visual que admet múltiples lectures. A banda de donar nom a l’hotel, la B vol ser també un homenatge al poeta Joan Brossa i a la seva ciutat, Barcelona. S’estableix, a més, un interessant diàleg entre la sobrietat de la B i una acolorida papallona de trencadís, òbviament modernista, que guarneix la part més alta d’una casa contigua.