BCN Design Tour

Cacao Sampaka

Consell de Cent 292, 932720833

www.cacaosampaka.com

Establiment de venda i degustació de xocolata artesanal inaugurat l’any 2000, el primer d’una cadena de botigues iniciativa d’un grup d’especialistes del ram.

L’interiorisme del Cacao Sampaka és un projecte de l’estudi d’Antoni Arola (Premio Nacional de Diseño 2003). L’espai havia de contenir tres àmbits diferenciats: tocant a l’entrada, la zona de venda; a continuació, la cafeteria o zona de degustació i, finalment, la cuina on es preparen les diverses presentacions de xocolates. La clau va ser encertar l’atmosfera d’aire tropical que identifica el producte —el cacau— amb les percepcions sensorials tan suggerents que rep el client quan entra a l’establiment, especialment l’aroma. Arola va buscar la complicitat dels materials —fusta clara i fosca—, que remeten a les dues presentacions més extremes de la xocolata —la negra i la blanca—, per dissenyar els petits taulells i les prestatgeries obertes amb els productes a l’abast del comprador. Exhibits en vitrines, els bombons s’equiparen a petites joies amb les variants cromàtiques que els donen els ingredients, sovint insòlits, amb què es combina la xocolata. Un petit magnolier al bell mig del pas capta la llum natural que es filtra a través d’una claraboia a l’àrea de la cafeteria, on l’espai es reparteix entre la barra amb tamborets Jamaica, disseny de Pepe Cortés, i les taules amb cadires de fusta fosca i uns petits tamborets de blocs de fusta clara, de clares ressonàncies selvàtiques.

La dissenyadora Pati Ñúñez (Premio Nacional de Diseño 2007) és autora de la identitat de la marca i del packaging de Cacao Sampaka. Ella en va establir la filosofia —difondre la cultura del cacau—, el punt de partida per al desenvolupament d’aquesta cadena que ja té botigues obertes a d’altres ciutats espanyoles, a més de Lisboa, Praga, Tòquio i l’Aràbia Saudita.