BCN Design Tour

Oriol Balaguer

Pl. de Sant Gregori Taumaturg 2, 932011846

www.oriolbalaguer.com

Amb un sòlida etapa de formació com a pastisser, Oriol Balaguer treballa durant set anys a l’equip d’El Bulli de Ferran Adrià. L’any 2002 s’estableix pel seu compte i obre el primer Estudi de Xocolata i Pastisseria del país, des d’on desenvolupa i difon la seva creativitat. Una vintena de col·leccions de bombons, presentats amb un acurat disseny de packaging que identifica amb força la marca, es distribueixen arreu del món. Sobre la base de la recerca i el desenvolupament de nous productes i nous conceptes, transgredeix i reinventa els models clàssics de la pastisseria.

El 2005, un any després d’obrir un establiment a Tòquio, Oriol Balaguer inaugura la primera botiga a Barcelona. És un local absolutament trencador respecte del concepte tradicional de pastisseria, amb una aparença que, a primer cop d’ull, l’acosta més a una joieria. L’interiorisme de GCA Arquitectes s’adequa a l’estil avantguardista que identifica el pastisser, de manera que la concepció de l’espai i els elements que s’hi disposen estan expressament concebuts per acollir, mostrar i donar èmfasi a les innovadores creacions de xocolata i pastissos. L’absència del tradicional mostrador permet la lliure circulació al voltant de la vitrina central, on s’exposa el concept cake, un prototip de pastís que es renova periòdicament i serveix per copsar el grau d’acceptació de cada nova proposta. Un altre element sorprenent és la caixa de vidre serigrafiat que folra una de les parets: acuradament il·luminada, s’hi barregen imatges i colors, i conté safates batents que es poden combinar de diverses maneres en la seva funció d’expositor.

Balaguer ha creat una nova gastronomia del dolç que li ha estat reconeguda amb diversos guardons: Millor Pastisser de Catalunya (2003), Millor Pastisser de Rebosteria d’Espanya (2008), entre d’altres. El pastís Les 7 textures de xocolata, avui un clàssic de la seva oferta, va ser considerat el millor del món l’any 2001.

L’obertura d’un nou obrador a Barcelona, d’una botiga a Madrid i d’una altra a l’Aràbia Saudita, consoliden l’expansió nacional i internacional d’Oriol Balaguer.