BCN Design Tour

Nani Marquina

Rosselló 256, 934871606

www.nanimarquina.com

Nani Marquina (Barcelona, 1952) crea, l’any 1987, una empresa pròpia de disseny i edició d’articles tèxtils per a l’hàbitat. El principal producte de la marca, les catifes, són creacions de formes geomètriques i colors molt vius dissenyades per ella mateixa. Amb l’objectiu de consolidar el concepte de catifa d’autor, més endavant encarrega dissenys a creadors de prestigi internacional —Mariscal, Sybilla, Carles Riart, Peret, Jorge Pensi o Ron Arad— als quals s’aniran incorporant nous creadors, com Diego Fortunato, Ana Mir, Emili Padrós, Martí Guixé o Cristian Zuzunaga, entre molts d’altres. El 1989, la col·lecció Begonia és seleccionada per la botiga del MoMA de Nova York.

L’any 1993, Marquina emprèn una agosarada aventura empresarial: produir al nord de l’Índia, una zona on la tradició artesanal garanteix uns nivells òptims de qualitat. Cada cop més allunyada de la producció massiva, l’empresa posa l’artesania al servei de disseny tenint en compte, també, els valors mediambientals i de sostenibilitat.

A més de l’èxit comercial de les seves catifes, la trajectòria com a dissenyadora de Nani Marquina ha estat reconeguda amb diversos guardons: el 2003 rep el Red Dot Design Award per la col·lecció Topissimo i l’any següent, el mateix model obté el certificat d’Excellence al millor producte a la Fira SIDIM de Montreal i el Good Design Award del Chicago Athenaeum. Més endavant, rebrà el Premio Nacional de Diseño (2005), el Premi Cambra a la Gestió de Disseny (2005), el Premi FIDEM a la Dona Emprenedora (2006) i el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya, en la modalitat Disseny (2008).

L’any 2009, Nani Marquina obre la seva primera botiga de catifes a Barcelona. L’arquitecte Robert Pallí ha fet l’adequació d’aquest antic garatge de tres nivells, una intervenció que ha comportat, sobretot, la reordenació de la circulació, a base de rampes i àmplies escales que aconsegueixen crear un espai diàfan, visualment interconnectat. El blanc cobreix parets, sostres i columnes per deixar a les catifes tot el protagonisme formal i cromàtic. Penjades a les parets, directament al terra o sobre tarimes de fusta, les catifes comparteixen l’espai amb una selecció d’objectes artesanals que tenen un significat molt especial, ja sigui perquè han inspirat directament algun disseny o, en un sentit més ampli, perquè parlen de la vinculació amb els indrets on les creacions de la marca es teixeixen artesanalment.