BCN Design Tour

Hotel Mandarin Oriental

Pg. de Gràcia 38-40, 931518888

www.mandarinoriental.com/barcelona

Inaugurat a finals del 2009, l’Hotel Mandarin Oriental ocupa l’antiga seu del Banco Hispano Americano, un edifici representatiu de l’arquitectura de postguerra.

Els arquitectes Carlos Ferrater i Juan Trias de Bes han dirigit aquest ambiciós projecte de remodelació que ha contemplat el manteniment de la façana neoclàssica original: despullada de tota ornamentació supèrflua, evidencia encara el contrast amb el paisatge modernista del Passeig de Gràcia. L’accés a l’interior es fa a través d’una rampa ascendent que connecta el carrer amb el pati d’illa i escenifica el desembarcament a l’hotel de gran luxe. La il·luminació d’aquest atri contribueix a aquesta percepció sensorial: obté llum natural a través d’una claraboia, i artificial mitjançant uns punts lluminosos a les finestres dels corredors de distribució.

Paral·lelament al programa d’adequació arquitectònica, s’ha desenvolupat un complex treball d’interiorisme, a càrrec de Patricia Urquiola, arquitecte i dissenyadora espanyola establerta a Milà. A partir d’una moderna concepció dels espais, les suggerents connotacions del nom de l’hotel han donat com a resultat una decoració que s’ha nodrit de subtils referències a la nostra herència oriental. Només el Banker’s Bar, amb elements d’antigues caixes fortes que decoren el sostre, s’escapa d’aquesta tendència per recordar el passat financer de l’edifici.

D’entre tots els equipaments que ofereix l’hotel, destaca el restaurant Moments que dirigeix Raül Balam, fill de Carme Ruscalleda.