BCN Design Tour

Edificis Trade

Gran Via de Carles III 84-98, 935081450

www.edificiostrade.com

Conjunt de quatre torres d’oficines projectades per l’arquitecte Josep Antoni Coderch, amb la col·laboració de Manuel Valls. Es van aixecar entre 1966 i 1971 a la confluència de les avingudes Diagonal i Carles III, una zona aleshores molt poc construïda, anticipant-se al que amb els anys ha esdevingut un centre comercial i de negocis, al costat de la zona universitària. La construcció dels edificis Trade és simultània a l’aprovació per part de l’Ajuntament de Barcelona de l’obertura del primer Cinturó de Ronda que canviaria radicalment el traçat del barri de les Corts.

La idèntica planta curvilínia de les torres es perllonga en l’alçat configurant una característica silueta sinuosa revestida, en tota la superfície exterior, d’un mur cortina de vidre fosc i alumini. La disposició de les quatre torres en el solar, una d’independent i tres d’interconnectades, va permetre habilitar una zona circumdant enjardinada que actua de lloc de pas. Tot plegat va fer d’aquest conjunt un símbol de la modernitat arquitectònica de Barcelona que ha estat reconegut per l’Ajuntament amb la seva inclusió en el catàleg d’edificis d’interès arquitectònic.

Dues de les torres tenen deu plantes d’alçada, nou les altres dues, i les quatre, un mateix tractament de façana que assegura la il·luminació natural de tots els espais interiors. Una altra de les singularitats del conjunt l’aportava un llac artificial situat al pati de damunt de la primera planta i que es va haver de suprimir perquè el vent aixecava un onatge que mullava els vianants.

Gairebé quaranta anys després de la seva construcció, les torres Trade segueixen destil·lant modernitat, encara que la seva presència és avui més discreta per raó de les altres construccions de caire financer i comercial que han anat poblant la zona.

Arquitecte, teòric de l’arquitectura i dissenyador, Josep A. Coderch va ser membre del CIAM (Congrés Internacional d’Arquitectura Moderna) i de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi, i la seva obra arquitectònica ha estat reconeguda, entre d’altres, amb diversos premis FAD.