BCN Design Tour

Can Framis

Roc Boronat 116-126, 933208736

www.fundaciovilacasas.com/ca/projecte_art/agenda/Can_Framis

Can Framis, una de les primeres fàbriques tèxtils construïdes al barri del Poble Nou, és avui l’espai de pintura catalana contemporània de la Fundació Vila Casas, una entitat que treballa en la promoció de l’art i la cultura.

L’estudi BAAS Arquitectes, liderat per Jordi Badia, ha projectat la transformació d’aquest conjunt industrial en museu. El punt de partida eren dues naus vuitcentistes que calia conservar com a mostra de l’arquitectura fabril de la zona, però que, a parer dels arquitectes, no tenien gaire interès arquitectònic. La solució va passar per aixecar una construcció de nova planta entre les dues naus antigues, en un solar que l’enderrocament d’una tercera nau havia deixat disponible. De la disposició dels tres volums se’n deriva una plaça que serveix d’accés al museu i que actua d’espai per a activitats a l’aire lliure. Totes les intervencions s’han materialitzat amb formigó, que s’assimila visualment als paviments.

Les façanes antigues no s’han sotmès a una restauració convencional, sinó que s’hi ha fet un tractament de la pell exterior, amb una capa de pintura gris que protegeix els murs i, alhora, deixa a la vista les diferents textures (totxo, pedra, arcs i cicatrius d’antigues finestres): un reflex dels diversos estrats i intervencions que s’han succeït en el decurs dels anys.

Tot el conjunt ocupa uns 6.000 m2, 3.400 dels quals estan destinats a espais d’exposició —amb sales àmplies i una austeritat formal basada en l’ús del color blanc i la il·luminació natural— i 400 m2 a oficines, magatzems i tallers educatius. El recorregut expositiu s’inicia en la cota més alta i continua, en sentit descendent, en un passeig ininterromput.

Un gran parc ajardinat envolta el complex que, a la part posterior, comunica amb la Facultat de Comunicació i Imatge de la Universitat Pompeu Fabra i amb la Fàbrica dels Media, un espai de divulgació de la indústria audiovisual.

El projecte de Can Framis ha obtingut el Premi Ciutat de Barcelona 2009 per haver creat un espai públic íntim en un context urbà encara desmembrat i en transformació —el 22@Barcelona—, i per una encertada articulació entre el vell i el nou, sense caure en clixés restauracionistes.