BCN Design Tour

Biblioteca Sant Antoni. Joan Oliver

Comte Borrell 44-46, 933297216

www.bcn.cat/bibjoanoliver

Aquest edifici d’ús mixt inclou una biblioteca, un centre per a gent gran i un pati de jocs per a nens. RCR Arquitectes són els responsables d’aquest projecte, inclòs en el programa de recuperació d’interiors d’illa de l’Eixample per a ús públic que progressivament es va desplegant a la ciutat. Aquí el jardí interior reinterpreta la idea original d’Ildefons Cerdà de ciutat verda entre els blocs de pisos i, en aquest cas, una de les millors aportacions dels arquitectes ha consistit en resoldre magistralment l’accés, tant als jardins com a la biblioteca i a la llar de jubilats: un gran cancell perfectament connectat amb el carrer i la vorera, d’amplada i altura suficients, dóna pas i aixopluc als usuaris i permet la visió del jardí al fons i del cel a través de la biblioteca.

Inaugurat el novembre del 2007, aquest conjunt d’equipaments culturals i d’esbarjo ocupa el solar d’una antiga fàbrica de caramels, la xemeneia de maons de la qual s’alça ara en un racó del pati com a testimoni d’aquest passat industrial. El centre per a gent gran és a la part posterior del pati, un emplaçament que fomenta la interacció entre els nens que juguen i els avis que van i vénen.

La biblioteca té una superfície de 1.884 m2 distribuïts en cinc plantes. La ubicació al costat del Mercat de Sant Antoni, prop d’on va viure l’escriptor Joan Oliver —també conegut per Pere Quart— que dóna nom a la biblioteca, es tradueix en un fons especialitzat en col·leccionisme, vinculat a les parades d’intercanvi i compravenda que es munten tots els diumenges de l’any al voltant de l’edifici històric del mercat.

Les constants estilístiques de RCR Arquitectes —estudi obert el 1987 a Olot i integrat per Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta— es plasmen aquí en uns espais de formes pures, intenses i brillants basats en els jocs de plens i buits, de transparències i refraccions lumíniques, amb l’ús preferent de l’acer i el vidre, i amb detalls constructius de vagues referències organicistes, com el corredor metàl·lic que condueix de la biblioteca al centre de gent gran, a la part posterior del pati.

Aquest conjunt ha rebut una menció especial del Premi Ciutat de Barcelona (2007) i ha estat una de les cinc obres finalistes al Premi Mies van der Rohe d’arquitectura contemporània europea, en l’edició del 2009.

Fotos: Pep Sau