BCN Design Tour

Esplanada del Fòrum

del Fòrum

www.barcelona2004.org

La celebració a Barcelona, l’any 2004, del Fòrum Universal de les Cultures —el diàleg global sobre els principals reptes culturals i socials contemporanis— va comportar la urbanització de l’àrea costanera pròxima al Besòs i l’arribada al mar de l’avinguda Diagonal, on es va construir un nou centre de grans edificis, un autèntic downtown molt a prop de l’àrea que ocupava una depuradora, una incineradora i una central tèrmica, infraestructures que es van transformar en la central de cicle combinat i en la nova planta depuradora del Besòs.

Els arquitectes José Antonio Martínez Lapeña i Elías Torres Tur van ser els encarregats de projectar l’Esplanada del Fòrum, i la van concebre com un delta invertit, una forma vagament inspirada en la silueta d’una mà oberta.

En aquesta gran superfície de 14 hectàrees, s’aixequen l’Edifici Fòrum i el Centre de Convencions (CCIB) i aquí van tenir lloc les activitats a l’aire lliure de l’esdeveniment. Cobreix part de la Ronda del Litoral, on la cota de prolongació de la Diagonal s’enfila 17 metres per superar la via i, a partir d’aquí, comença a davallar suaument fins arribar al mar.

El paviment que revesteix l’Esplanada es va dissenyar com un gran cobrellit de patchwork, amb peces de cinc colors diferents, fàcilment substituïbles en casos de reparació o manteniment. També en consonància amb el principi de sostenibilitat, adequació i reaprofitament de les infraestructures promogut pel Fòrum, és un veritable sòl tècnic per sota del qual passen desaigües, escomeses d’aigua i electricitat i cablejat telefònic. En alguns punts, emergeixen xemeneies i altres edificacions de la depuradora que queda al nivell inferior, elements que s’aprofiten per oferir ombra als visitants. Alguns extrems (o dits) de l’Esplanada s’enfilen fins a culminar en veritables penya-segats sobre les àrees del port esportiu.

En la prolongació de l’Esplanada que defineix la dàrsena de la bocana exterior del port, s’aixeca la Planta Fotovoltaica. Es tracta d’un pla oblic de 4.500 m2 de superfície, orientat al sud i recolzat sobre quatre grans pilars de formigó armat; una gran pèrgola que rep la radiació solar i produeix, alhora, energia i ombra. La instal·lació produïa gran part de l’energia elèctrica que consumia el Fòrum i s’erigia, al seu torn, en monument d’aquella voluntat.

Martínez Lapeña i Torres Tur van rebre el 2004 diversos premis per aquestes intervencions, entre d’altres, el Premi FAD d’Espais Exteriors i el Ciutat de Barcelona, el jurat del qual va valorar el risc de la proposta i la reconquesta d’un territori marginal de la ciutat.