BCN Design Tour

Edifici Media-TIC

Roc Boronat 117, 933209600

empresa.barcelonactiva.cat/empresa/cat/

Projectat per l’arquitecte Enric Ruiz-Geli del despatx Cloud 9, aquest edifici va ser inaugurat l’octubre del 2010 al 22@barcelona, el districte més jove de la ciutat considerat el laboratori urbà d’innovació empresarial, científica i cultural. En aquest sentit, el Media-TIC és ell mateix una icona, tant pel contingut —espai de trobada d’empreses i professionals de les TIC, tecnologies de la informació i la comunicació— com pel contenidor, ja que s’ha concebut com una nau industrial dissenyada amb processos digitals que busca el diàleg amb el passat del Poblenou, l’antic barri on s’ha anat aixecant el nou districte tecnològic.

De planta quadrada, el Media-TIC té nou pisos d’alçada i està construït a partir d’una complexa estructura de bigues d’acer, un esquelet que es fa evident des de l’exterior i configura quatre façanes diferents. Les dues que miren al sud, que reben més insolació, s’han revestit d’un nou material plàstic tot just homologat per a la construcció, l’ETFE (etilè-tetrafluoroetilè), una pell translúcida, en forma de bombolles a la façana del carrer Sancho de Ávila, activada automàticament gràcies a uns sensors de temperatura que augmenten la densitat d’aquest núvol que filtra la radicació per mitjà de capes d’aire o d’injecció de nitrogen. L’embolcall regula la llum i la temperatura interior i permet que l’edifici sigui ecoeficient.

L’espai interior del Media-TIC proporciona 14.000 m2 de superfície útil resultat d’una estructura sostinguda per quatre grans pòrtics de l’altura de l’edifici que dóna lloc a una planta baixa absolutament diàfana, sense columnes ni pilars.

El característic color verd fluorescent amb què està pintat l’esquelet metàl·lic —tant a l’interior com a l’exterior— i els paviments s’obté d’un pigment natural que carrega la llum de dia i l’emet en fer-se fosc durant una hora i mitja.

El Media-TIC ha estat escollit millor edifici del 2011 pel World Architectural Festival (WAF) per la singularitat del disseny i perquè representa un exemple d’estalvi energètic, ja que redueix un 95% la producció de CO2 si es compara amb les construccions convencionals.