BCN Design Tour

Institut de Microcirurgia Ocular

Josep Maria Lladó 3, 934000700

www.imo.es

Situat en una forta pendent on acaba la ciutat i comença el paisatge natural de la Serra de Collserola, l'edifici de l'Institut de Microcirurgia Ocular (IMO) es fon amb la muntanya amb la vista posada al mar i la ciutat.

El projecte va sorgir a partir d'un concurs d'idees -celebrat al setembre de 2002-, que va guanyar l'arquitecte Josep Llinàs Carmona, responsable, entre altres obres arquitectòniques, de la Biblioteca Jaume Fuster de la plaça Lesseps -premi FAD 2006.

A més de la inevitable adaptació a la marcada topografia del terreny, el disseny perseguia matisar la llum en el seu interior tal com requereixen les persones que se sotmeten a un tractament ocular.

Amb aquestes dues premisses, es va pensar en una estructura adaptada al pendent i que es fongués amb l'orografia. Per aconseguir-ho, es va prescindir de la verticalitat de les façanes i es va optar per un sistema de cobertes en pendent, que simulen el relleu muntanyós i descendeixen fins a delimitar les diferents parts del conjunt arquitectònic.

Mentre que la pròpia disposició de les cobertes -com una sèrie de viseres-, juntament amb sistemes de protecció solar, va servir per modular la llum en el recorregut que segueixen els pacients des que entren per la recepció fins que arriben a les sales d'espera i el camí a la inversa.
D'aquesta manera, l'edifici no crida l'atenció en excés davant de la muntanya i s'aconsegueix un major confort visual alhora que es poden contemplar les magnífiques vistes sense patir per l'excés de llum o l'exposició solar.

En total, més de 22.000 metres quadrats construïts que inclouen, a més de la clínica oftalmològica (quiròfans, consultes, sales d'espera ...), espais no assistencials, com aules, laboratoris, sales de reunió, biblioteca i una sala d'actes un aforament de fins a 350 persones.

Fotos: Jordi Cunill