BCN Design Tour

Canòdrom Meridiana

Concepción Arenal 165

Considerat com un dels pocs exponents del racionalisme modern a Barcelona, el Canòdrom Meridiana ha renascut orgullós com Parc de Recerca Creativa. Un centre públic al servei de l'emprenedoria i la indústria cultural que Català Roca va immortalitzar amb la seva càmera en la dècada de 1960.

Amb una singular arquitectura que li va valer un Premi FAD quan es va inaugurar, el Canòdrom va obrir les seves portes al públic el 1964 després de ser construït entre 1961 i 1963 pels arquitectes Antonio Bonet Castellana i Josep Puig Torné. Es va situar en una zona de la ciutat que havia crescut a partir de les denominades Vivendes del Congrés Eucarístic de 1951, molt a prop de l'avinguda que li dóna nom, la Meridiana. I va acabar quedant emmarcat per altres operacions de urbanístiques de tipus social.

Amb la seva característica estructura aeronàutica -formada per dos plantes diàfanes, tancades per una coberta el·líptica en forma de casquet, i una façana amb una llarguíssima graderia oberta a la segona planta-, va ser un punt de trobada dels veïns del Congrés i La Sagrera fins que va tancar les portes el 2006.

Anys més tard, el 2010, va passar a mans municipals i es va iniciar el seu procés de rehabilitació com a equipament per a usos culturals. Xavier Monteys i Josep Maria de Lecea, en col·laboració amb Laura Aybar Eguiagaray i Marta López Viana, van ser els arquitectes encarregats de recuperar l'edifici original. Primer, eliminant elements incorporats posteriorment. I després, desmuntant i reconstruint la coberta i la graderia per reparar-les i adequar-les a les normatives vigents.

L’any 2016 Dear Design Studio  va guanyar el concurs per al disseny interior de l'edifici, i també va proposar el disseny d'identitat i senyalització corporativa per donar coherència al projecte. El projecte de disseny d'interiors pretén desenvolupar la flexibilitat i el dinamisme dels diferents espais, preservant els vestigis de la història de l'edifici. La identitat visual presenta conceptes de velocitat, moviment, progrés i tecnologia, la qual cosa genera gràficament la descomposició irregular de la tipografia.

El resultat de la rehabilitació del Canòdrom és un espai de 1.300 metres quadrats amb un auditori; zones de treball, coworking i co-creació; una àrea per a les empreses que fomenten el talent emergent, i espais per a la relació informal. Tot això amb la finalitat d'acompanyar la creativitat i la innovació i convertir-les en projectes i serveis reals tal com ha fet fins ara i seguirà fent Barcelona Laboratori.