BCN Design Tour

Parc de la Pegaso

Sagrera 179-197

El seu nom -Parc de la Pegaso- respon a la marca d'automoció que es va fabricar fins a 1981 en l'espai que ocupa en l'actualitat aquesta zona verda. Un espai, a cavall entre la Sagrera i Sant Andreu, on antigament  hi va haver el recinte fabril de la marca.

La història arrenca el 1908, quan l'empresa Hispano-Suïssa va començar a produir camions i autobusos en aquests terrenys. Anys més tard, el 1947, ENASA (Empresa de Nacional de Autocamiones SA) es va fer càrrec del complex i va canviar el nom de la marca de vehicles per Pegaso. Va seguir funcionant com a tal fins a principis de la dècada de 1980, moment en què es va traslladar la producció a la Zona Franca i va acabar formant part d'Iveco.

Tan aviat com es va quedar buit, l'Ajuntament va convocar un concurs per convertir el recinte en un parc urbà. Els guanyadors van ser Enric Batlle i Joan Roig, de Batlle i Roig Arquitectes, els mateixos responsables d'altres edificis i espais emblemàtics de la ciutat, com la seu del RACC a Les Corts, l'edifici de la CMT (Comissió del Mercat de Telecomunicacions) en el 22 @ i el parc del Nus de la Trinitat, entre d'altres.

La premissa bàsica del disseny va ser la demolició de tots els edificis que componien l'antic complex, a excepció del que va ser la seva porta d'entrada, a la façana que dóna al Carrer Gran de la Sagrera. Es va prendre aquesta decisió per tractar-se d'un barri densament edificat que requeria una espai verd que el oxigenarà.

El resultat va ser aquest parc inaugurat el novembre de 1986. Com si d'un yin-yang es tractés, comprèn dues grans zones separades per un llac que travessa el parc en diagonal. Una zona més oberta i apta per a usos multitudinaris formada per una uniforme arbreda de plàtans sobre una gran superfície plana. I una més íntima i recollida formada per un frondós jardí a diferents nivells ple d'arbres de fulla perenne i de flor; i amb una petita plaça circular -que podria ser el punt del yin-yang- en el paviment trota el cavall mitològic que va donar ales a l'antiga fàbrica.