BCN Design Tour

Biblioteca Sagrada Família

Provença 480, 934508733

Inaugurada el 12 de juliol de 2007, la Biblioteca Sagrada Família - Josep M. Ainaud de Lasarte està ubicada dins del Centre Cultural Sagrada Família. En el seu origen, l'edifici era un centre comercial amb un mercat i el seu aparcament a la planta baixa. Es va encarregar de la remodelació Ruisanchez Arquitectes, l'estudi capitanejat per Manuel Ruisánchez Capelastegui, que el va convertir en el que és avui en dia, un espai on conviu la biblioteca amb l'antic mercat i el centre cívic del barri.

La seva consecució, el 2007, va definir un nou concepte de biblioteca destinat a la difusió de la informació, el coneixement i l'oci. Una completa metamorfosi de l'embolcall de l'edifici, una significativa modificació en l'estructura i la reorganització dels accessos van transformar el conjunt i el van revalorar. De manera que la construcció tancada existent va donar pas a un edifici lluminós, permeable i obert al barri.

Les dues premisses principals van ser, d'una banda, deixar entrar llum mitjançant l'obertura d'un pati a l'interior que projecta llum natural sobre les quatre plantes i un canvi literal de pell a l'exterior. I de l'altra, substituir l'antic entramat d'entrades disperses i poc jeràrquiques que hi havia per un sistema que converteix els accessos principals en una prolongació de l'espai públic i obre l'edifici al carrer.

A l'interior de les sales, destaquen les butaques i els pufs Marcel, disseny de Kazuhide Takahama i editats per Santa & Cole. Aquests seients s'articulen els espais i conviden a la lectura i la reflexió en aquesta biblioteca que, al març de 2015, va passar a anomenar-se Josep Maria Ainaud de Lasarte a manera d'homenatge pòstum. Així ho havia sol·licitat el teixit veïnal del barri on l'historiador, polític i destacat opositor del franquisme va residir fins a la seva mort, el 2012, als 87 anys.

Fotos: Jordi Casaña