BCN Design Tour

Mercat de la Barceloneta

Pl. Font 1, 932216471

www.mercatdelabarceloneta.com

Com si d'un enorme paraigua es tractés, el mercat de la Barceloneta -Premi Ciutat de Barcelona d'Arquitectura i Urbanisme 2007- s'obre de bat a bat per tal que els habitants d'aquest barri mariner puguin relacionar-se sota la seva estructura en els seus quefers diaris.

Aquest va ser el repte de MIAS Architects, l'estudi d'arquitectura -capitanejat per Josep Miàs- al qual se li va encarregar la remodelació d'aquest edifici històric. D'una banda, recuperar la frescor de l'antic mercat pescador a l'aire lliure de la Plaça Sant Miquel. De l'altra, conservar l'estructura original que es va construir en la ubicació actual de la Font l’any 1884, signada per Antoni Rovira i Trias -arquitecte municipal de la ciutat en aquell temps i responsable d'altres mercats emblemàtics com el Born, Sant Antoni, Hostafrancs i la Concepció, entre d'altres famoses edificacions.

I finalment, obrir-lo al barri i al futur mitjançant nous usos, nous equipaments i una nova plaça -la Poeta Boscà, que no existia anteriorment- com a porta d'entrada i connexió amb la gent de la Barceloneta. La intenció de l'equip d'arquitectes era que el mercat formés part del barri, de la seva trama urbana i, per aconseguir-ho, era fonamental connectar-lo amb les places anterior i posterior.

Mitjançant les noves estructures metàl·liques, l'antic mercat es desplega, es replega i va oferint nous espais per descobrir que no toquen terra, sinó que pengen de l'antiga estructura mitjançant un fals equilibri. Espais entre els quals destaca un gran altell que serveix de sala d'actes per a tot tipus d'esdeveniments i una coberta amb plaques solars fotovoltaiques incorporades que va ser pionera en el seu moment.

Amb aquestes actuacions, el mercat s'ha reconciliat amb el barri. Des de l'interior, les finestres dels veïns es superposen a les del tancament i passen a formar part d'aquest. I al revés. La coberta del mercat oneja com un gran llençol per sobre de la plaça donant aire al veïnat.

Fotos: Adrià Goula