BCN Design Tour

Diagonal Zero Zero

Ernest Lluch i Martín 5

La torre Diagonal ZeroZero és una obra de 2010 projectada per EMBA –l’estudi d'arquitectura d'Enric Massip-Bosch-, coneguda també com Torre Telefònica per albergar la seu corporativa d'aquesta companyia a Catalunya. Amb una planta en forma de diamant romboïdal -que recorda al mític Flat Iron de Nova York- i un cos cobert per una nervadura blanca d'alumini que s'eleva fins als 110 metres d'altura, aquest gratacel s'ha convertit en un dels nous icones l'skyline de la ciutat.

Deu el seu nom i la seva forma a la seva ubicació, a la cruïlla de la plaça on l'Avinguda Diagonal desemboca al mar. I casa perfectament amb l'adjacent Museu Blau -l'edifici de forma triangular dissenyat per Herzog i De Meuron per al Fòrum-, amb el qual sembla dialogar harmoniosament.

La proposta de Massip-Bosch té una doble lectura, llunyana i propera. La forma externa, aguda, estilitzada i fins i tot escultòrica, incita a la contemplació des de la llunyania. Internament, en canvi, és oberta, diàfana i funcional. Gràcies a la nervadura de fusteria d'alumini de la façana, la llum natural penetra a l'interior de forma tamisada i controlada. I el mateix entramat constitueix una estructura perimetral que permet prescindir dels pilars en el plantejament intern de les plantes d'oficines.

Dins de Diagonal ZeroZero, destaquen quatre àrees: l'atri del vestíbul principal, obert cap a la Diagonal; el de la planta 17, que arriba fins a la corona de l'edifici; la terrassa i el doble espai de la sala del consell, en la 23; i el gran saló d'actes amb capacitat per a 350 persones, que ocupa dues plantes i es divideix en una platea i dos amfiteatres que poden funcionar de manera independent.

Contràriament al que succeeix en altres seus corporatives, l'edifici no està blindada al públic, sinó tot el contrari. Al voltant de l'atri de 30 metres d'altura de la planta baixa, hi ha tres nivells accessibles perquè la torre formi part de la vida ciutadana i els ciutadans puguin gaudir-ne.

Un autèntic diamant arquitectònic que té un premi Quantrium 2010 i un Leaf Awards 2011.