BCN Design Tour

Hotel W Barcelona

Pl. Rosa dels Vents 1, 932952800

www.w-barcelona.com

L’Hotel W Barcelona es va inaugurar a finals del 2009 a la Nova Bocana del port, una àrea recentment urbanitzada a tocar de la platja de Sant Sebastià. La forma de l’edifici evoca una vela inflada pel vent (d’aquí el nom popular d’Hotel Vela), un projecte concebut per Ricardo Bofill, l’arquitecte català fundador l’any 1961 del Taller d’Arquitectura, un grup que va incidir en la renovació de l’arquitectura i l’urbanisme dels anys seixanta i setanta i que, posteriorment, ha esdevingut l’estudi d’arquitectes que ell mateix lidera. La dilatada trajectòria internacional de Bofill li ha estat reconeguda a través de diverses distincions: el Premi Ciutat de Barcelona (1980), el títol d’Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres de França (1984) o el nomenament com a Membre Honorari de l’American Institute of Architects (1985).

L’imponent Hotel W, de 90 metres d’altura, presenta unes façanes vidrades i reflectants que es fonen visualment amb els reflexos del Mediterrani —a 20 metres escassos— i canvien de color segons l’hora del dia. L’alçada i la ubicació asseguren unes vistes magnífiques als hostes, per bé que també han comportat la modificació abrupta de l’horitzó de la ciutat i del caràcter popular d’aquesta zona, amb les consegüents crítiques ciutadanes.

Amb una superfície construïda de 42.000 m2, l’hotel compta amb 473 habitacions, una seixantena de les quals són luxoses suites. Marta de Vilallonga, del mateix Taller d’Arquitectura, s’ha encarregat de l’interiorisme de tot l’establiment; una decoració on la majoria d’elements han estat creats expressament per tal de materialitzar un llenguatge comú i funcional que va de l’arquitectura a l’objecte. Amb tot, també hi tenen cabuda certes firmes acreditades: cadires i butaques Perobell, llums Metalarte i banys amb elements de Roca i Grohe. L’estudi lumínic de l’hotel ha estat concebut per BMLD Architectural Lighting Design, liderat per Birgit Walter.

Els equipaments es completen amb una àmplia oferta gastronòmica i d’oci, de la qual destaca el restaurant Bravo, sota les directrius del xef Carles Abellán, i el bar-terrassa Eclipse, dissenyat per Isabel López-Quesada com un night-club estratègicament situat a la planta 26 amb unes impressionants vistes sobre el mar.