BCN Design Tour

Port Olímpic

Moll de Gregal s/n

Construït amb motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona'92, va ser l'emblema d'un dels objectius urbanístics de la celebració de l'esdeveniment: obrir la ciutat al mar. Havia de complir dos requisits. Crear al litoral un port esportiu per acollir les competicions de vela. I construir en el terreny adjacent els habitatges dels esportistes.

L'estudi MBM, format pels arquitectes Josep Martorell, Oriol Bohigas, David Mackay, va ser l'encarregat del projecte. Comprenia el disseny urbà d'aquest nou barri, incloent vies ràpides, traçat ferroviari, metro i infraestructures. L'autoria d'alguns dels edificis d'habitatges, així com la coordinació i supervisió dels altres projectes d'edificació de la zona. El Parc del Litoral, que separa la zona residencial del mar. I al Port Olímpic amb l'edifici de Capitania del port i el Centre Municipal de Vela entre les seves instal·lacions.

En total, 79 hectàrees amb 2.500 habitatges, 107.200 metres quadrats de zones verdes i un port de 130.000 metres quadrats amb una capacitat per a 739 amarratges.

Per a la construcció del port, es van aixecar tres dics d'una alçada que en algunes parts aconsegueix els 7,35 metres per sobre del nivell del mar. Allà es van situar les grades esglaonades que durant els Jocs van servir per observar la competició i avui dia funcionen com a zona de passeig, reunió i pesca. La làmina d'aigua es va dividir en dues dàrsenes. Entre elles es va situar el moll de serveis, de 52 metres d'ample. I al voltant de les dues es va dissenyar un gran espai perimetral que va convertir el port en un nou centre d'activitats urbanes amb botigues i locals de restauració i oci.

L'edifici de Capitania del port es va situar a l'extrem del moll de serveis. Una galleda de 12 x 12 x 12 metres, l'estructura, en successió helicoïdal, fa que les plantes es comuniquin successivament amb escasses alteracions de nivell, com si es tractés d'un planta contínua.

Sota el passeig elevat del nord-est, es van situar les instal·lacions principals del Centre Municipal de Vela, que acull la seva escola. Una construcció amb dos cossos i façanes de color blanc, rematats a la coberta amb un conjunt de 24 piràmides que resolen al mateix temps les necessitats d'il·luminació i ventilació i les de protecció contra els efectes de l'aigua. Una rematada que, a distància, recorda l'skylined'un port amb els seus pals i les seves lones agitades pel vent i s'ha acabat convertint en un símbol del Port Olímpic.

Fotos: Archivo MBM, Lluís Casals