BCN Design Tour

Jardins de la Vil·la Cecília

Eduardo Conde 22-42, 932562720

Aquests antics jardins reformats per José Antonio Martínez Lapeña i Elías Torres a mitjans de la dècada de 1980 són una clara demostració d'una bona convivència entre passat i present.

Situats al costat dels jardins de Vil·la Amèlia, als que van estar units antigament, els de Vil·la Cecília combinen a la perfecció la conservació de nombrosos arbres centenaris amb solucions paisatgistes i de disseny que els van valer un Premi FAD el 1986 com a espai públic.

Comprenen els terrenys d'una antiga finca rural anomenada Cal Noyu que Eduardo Conde, fundador dels magatzems El Siglo –els primers grans magatzems que van obrir a Barcelona–, va comprar el 1909. Conde va posar a la finca el nom de Vil·la Cecília en honor de la seva esposa. I anys més tard, va ser expropiada per l'Ajuntament per convertir-la en el parc públic que és avui dia.

Els arquitectes escollits per reformar i actualitzar aquests jardins van ser José Antonio Martínez Lapeña i Elías Torres, coneguts com JAMLET per les seves sigles i que s'han convertit al llarg de la seva carrera en especialistes en renovar llocs històrics i crear espais públics. Com el Monestir de Sant Pere de Rodes, a Girona; al Parc Güell, a Barcelona; les escales de la Granja, a Toledo, o la creació de l'esplanada del Fòrum de les Cultures.

En el cas se'ls jardins de Vil·la Cecília, com tenien el seu origen al segle XIX, estaven plens d'exemplars botànics excepcionals que els arquitectes no van dubtar a conservar.

I van reinventar i actualitzar l'espai mitjançant la reordenació dels camins, la delimitació de les zones vegetals i la creació d'elements de mobiliari originals i divertits. Com les portes d'accés recobertes amb grans fulles metàl·liques. O els que els van valer els dos Premis Delta: els bancs amb forma de monopatí i els fanals Lampelunas –compostes per una espiral ascendent de focus- editades per Santa & Cole.