BCN Design Tour

Seu del RACC

Diagonal 687-689, 934955058

A principis de 1990, el Reial Automòbil Club de Catalunya (RACC) va encarregar a l'estudi Batlle i Roig Arquitectes la construcció d'un edifici que englobés les seves diferents seus i oficines disseminades per Barcelona. Un edifici cridat a convertir-se en el vehicle insígnia d'aquesta associació d'automobilistes amb més de cent anys d'història.

Com la majoria de les gestions i serveis que facilita el RACC es realitzen de manera no presencial, la centralització de les seves dependències en un únic edifici no constituïa un problema, sinó tot el contrari.

A més de facilitar la interrelació entre tots els seus departaments, li atorgava una simbòlica presència física de la qual havia mancat fins llavors. Presència que quedava reforçada per la ubicació escollida, en el tram final de l'Avinguda Diagonal, una de les principals portes d'entrada i sortida de la ciutat.

El projecte, que es va realitzar en dues fases -de 1990 a 1996 i de 2002 a 2006-, comprenia les dependències de les oficines centrals del club i les tres centrals d'atenció telefònica de l'entitat, més els seus serveis annexos, una important superfície de aparcaments interns i una gasolinera.

El principal repte de l'edifici va ser resoldre el fort pendent del solar, amb un desnivell entre els dos extrems de fins a quatre plantes. El problema es va solucionar mitjançant una organització modular que, a més d'adaptar-se al desnivell, permet la mobilitat interna i clarifica el funcionament de les instal·lacions.

La connexió entre els diversos prismes es va realitzar mitjançant un sistema de ponts que creuen els patis i relacionen els diferents espais i els seus usos, i que permeten, també, el pas dels subministraments.

Aquesta estructura i el seu acabat, gairebé vidre per complet, van fer que la nova seu del RACC recordi la imatge d'un gratacels que, si escau, s'ha recolzat a descansar relaxadament sobre la pendent del carrer mentre observa la vida passar.

Fotos: Eva Serrats