BCN Design Tour

Biblioteca Ignasi Iglésias - Can Fabra

Segre 24-32, 933600550

www.bcn.cat/bibcanfabra

L’any 2002 s’obria al públic la renovada Biblioteca Ignasi Iglésias a la nau de Can Fabra. Tant els seus orígens com els de l’edifici on s’ubica es remunten molts anys enrere.

El 1935, un grup d’intel·lectuals del barri, liderats pel dramaturg Ignasi Iglésias, van obrir al segon pis de l’Ajuntament del districte/al barri una modesta biblioteca popular —embrió de l’actual—, amb l’aportació de 1.000 volums de la col·lecció privada del mateix Iglésias, uns exemplars que encara avui són consultables.

Can Fabra és una de les naus del complex industrial fundat per Ferran Puig i Gibert l’any 1838. Arran de la fusió amb una firma britànica, la Compañía Anónima Hilaturas de Fabra y Coats —anomenada, entre molts d’altres apel·latius, Can Fabra— esdevindrà capdavantera en el sector de les filatures des de l’inici del segle XX. Amb un sistema similar al de les colònies tèxtils, Can Fabra va crear una organització social que ho proporcionava tot a l’obrer (assistència mèdica, economat, guarderia, entitats de lleure, etc.). Així, els veïns de Sant Andreu hi establiren uns vincles que anaven més enllà dels estrictament professionals. El trasllat de l’empresa fora de Barcelona va comportar, a partir del 1970, el tancament de les instal·lacions i la consegüent convulsió social per la pèrdua de llocs de feina. En temps més recents, les reivindicacions veïnals, protagonitzades també per molts antics treballadors, van canviar d’objectiu per centrar-se en la recuperació de la fàbrica com a equipament social per al barri.

El projecte de rehabilitació de Can Fabra com a centre cultural, a càrrec dels arquitectes Moisès Gallego, Tomàs Morató i Jaume Arderiu, va rebre l’any 2002 el Premi Bonaplata, de l’Associació del Museu de la Ciència, de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya, en la categoria de restauració. Es tracta d’un edifici de 6.000 m2 de superfície, dels quals la biblioteca ocupa tres de les quatre plantes (a l’última hi ha la Factoria d’Arts Escèniques). Els àmbits i serveis es distribueixen a diversos nivells, tots accessibles per a persones amb disminució física. A més de la col·lecció Ignasi Iglésias, la biblioteca disposa d’un fons especialitzat en la història de Sant Andreu (documents antics i moderns, revistes locals, etc.) i d’un altre de còmic (amb més de deu mil volums), a banda d’una sala d’exposicions i d’un auditori. A l’exterior, la façana manté la distribució ritmada i regular de les finestres de l’antiga fàbrica que avui proporcionen la llum natural imprescindible per a les sales de lectura.

Foto: Jordi Casañas