BCN Design Tour

Biblioteca de Les Roquetes

Via Favència 288 B, 932768785

www.bcn.cat/biblesroquetes

Ubicada al districte de Nou Barris, l'actual Biblioteca de Les Roquetes és una posada al dia, finalitzada el 2008, d'un equipament ja existent a la Via Favència. Els encarregats de la rehabilitació, ampliació i condicionament de l'espai com a biblioteca van ser Soldevilas Arquitectes, estudi format per Soldevila pare i fills.

A la primera part de l'encàrrec, van haver de remodelar la construcció de l'arquitecte Marcià Codinachs que estava construïda en el tram habilitat sobre la coberta de la Ronda de Dalt i adequar per als usos futurs.
I en la segona, urbanitzar els espais adjacents posant especial èmfasi en la zona que hi havia entre els dos edificis existents. Lloc on se situa l'accés principal i que, per la seva ubicació privilegiada, constitueix una sala oberta a la ciutat.

Els arquitectes van optar per un fort contrast entre el de fora i el de dins. Una imatge exterior amb geometries monolítiques clares i contundents combinada amb un ambient summament càlid i molt confortable a l'interior. Els materials van ser una de les eines per aconseguir-ho: acer Corten fora i fusta clara de bedoll dins.

Per a l'edifici annex que havien de construir es van decantar per un cos rectangular d'acer Corten amb un gran finestral a doble alçada a la banda Est que focalitza l'atenció cap a una esplèndida panoràmica de la ciutat. Mentre que la façana principal, de xapa perforada, ofereix interessants jocs de llum segons l'hora del dia.

Com a conseqüència d'aquestes actuacions, la biblioteca s'ha convertit en un punt de reunió i tot un referent al barri. Càlid i acollidor en el seu interior pels materials utilitzats i una organització a escala humana. I emblemàtic per les seves rotundes formes.

Foto: Jordi Casañas