BCN Design Tour

Edifici Mitre

Ronda del General Mitre 3-13, 08017

Construït entre 1960 i 1964, aquest edifici d’habitatges constitueix un clar exponent de l’arquitectura racionalista de mitjans del segle XX. Un edifici que el seu dissenyador, l’arquitecte Francisco Juan Barba Corsini, va projectar amb una nova premissa: que permetés viure els seus inquilins d’una manera el més feliç possible.

Per aquest motiu, l’edifici va incorporar des de la seva concepció tot tipus de serveis que contribuïen a millorar la vida dels seus habitants. Comerços a la planta baixa que anaven des d’una farmàcia fins a una llar d’infants passant per una bugaderia o un forn. Negocis i serveis comunitaris a la primera planta. I un ampli espai alliberat davant de la façana principal, on actualment hi ha situades terrasses, perquè els veïns puguin relacionar-se entre ells.

Els apartaments s’havien projectat amb una reduïda superfície d’uns 46 m2 per treure el màxim rendiment a la superfície disponible. Per tal de fer-los atractius i que oferissin el major confort als seus futurs inquilins, Barba Corsini va planejar una distribució flexible amb envans corredissos i mobles a mida, com armaris encastats i altells, pensats per aprofitar fins a l’últim mil·límetre.

Una altra iniciativa molt aplaudida va ser la diversitat de tipologies d’habitatges, pensades per a famílies que fossin des de tres fins a set membres, als que se’ls oferia unir dos mòduls estàndard en un dúplex.

El resultat va ser un edifici considerat pioner en el mercat immobiliari de Barcelona per la seva versatilitat i la posada en pràctica de solucions que avui dia formen part de la normalitat, però que, en aquell moment, resultaven radicalment innovadores.