BCN Design Tour

Hotel Casa Fuster

Passeig de Gràcia 132, 932553000

www.hotelcasafuster.com

La Casa Fuster, edifici modernista de Lluís Domènech i Montaner, acull aquest luxós hotel des del 2004, any en què es va inaugurar després d’una acurada i respectuosa rehabilitació.

Construïda entre 1908 i 1911, és l’última obra urbana de l’arquitecte català i resulta interessant observar com hi sintetitza les experiències formals anteriors. S’hi entreveu una interpretació lliure i personal de diverses referències històriques, com ara la influència nòrdica en les golfes del coronament, certes al·lusions al gòtic català o bé la utilització de marbre rosa i blanc que transmet a les superfícies un cromatisme de regust venecià.

La història de la Casa Fuster és plena de fets significatius: a la seva època va ser considerada la més luxosa i cara de la ciutat, un regal que Mariano Fuster, membre de l’alta societat mallorquina, va voler fer a la seva esposa. A la dècada del 1920, s’hi va obrir el mític Cafè Vienès, lloc de tertúlies artístiques i culturals, i als anys 50, la sala de ball El Danubio. L’any 1960 la companyia elèctrica Enher va comprar la casa i, després d’un intent fallit de demolició al qual va oposar-se tota la ciutadania, va iniciar-ne una restauració.

Però la rehabilitació definitiva va iniciar-se l’any 2000 a càrrec de Josep Juanpere i Josep Riu de GCA Arquitectes, que van respectar l’originalitat de l’edifici modernista i en van potenciar l’espectacularitat tot fent que la funció de l'hotel s'adaptés a l’estructura de l'edifici. Així, les plantes soterrani, baixa i principal, amb espais diàfans sustentats per columnes, acullen les zones comunes, mentre que les plantes superiors es destinen a les habitacions.

La recuperació d’elements originaris ha estat minuciosa en tot el procés de rehabilitació: a les façanes, es va dur a terme la neteja i minuciosa reposició dels elements externs (ferro, marbre) i, als interiors, es van restaurar els elements modernistes, sobretot de fusteria, que han trobat el contrapunt en mobles i complements d’avantguarda especialment dissenyats per a l’hotel, com els impactants llums i sofàs del vestíbul.

Menció a part mereix l’anomenat Mirador del Passeig de Gràcia, la terrassa des d’on es pot contemplar l’artèria de la ciutat on es concentren alguns dels edificis més emblemàtics del Modernisme.