BCN Design Tour

Mordisco

Ptge. de la Concepció 10, 934879656

www.grupotragaluz.com

El 1987, amb l'obertura del primer Mordisco (germen del Grup Tragaluz), es començava a imposar un nou estil de restaurant amb cuina senzilla, preus raonables i ambient agradable; la fórmula va donar resultat i els clients més assidus —Mariscal, Barceló, Fernando Amat, Pepe Cortés— van contribuir a convertir-lo en el local de referència de la Barcelona olímpica.

L’actual Mordisco, inaugurat el 2010, conserva a grans trets l’ànima de l’establiment originari, però amb algunes incorporacions que el nou espai, una casa senyorial de dues plantes i pati en un passatge de l’Eixample, sembla haver servit amb safata. Sandra Tarruella Interioristas signa el projecte de rehabilitació, que ha conservat molts elements ornamentals (columnes, motllures, rosetons) i la distribució original.

Una intervenció del dissenyador gràfic Mario Eskenazi (Premio Nacional de Diseño 2000), consistent en grafits de mots gastronòmics estampats a la façana, crida l’atenció dels vianants. Un cop dins, una petita botiga posa a la venda alguns ingredients amb els quals s’elaboren els plats de la carta: verdures, formatges i llaunes s’exposen en prestatgeries a l’estil dels colmados tradicionals. A continuació, una zona d’espera moblada amb un llarg banc i taules baixes, i una barra de marbre blanc il·luminada amb llums de pergamí convida a fer un àpat ràpid. D’aquí s’accedeix al menjador principal, ampliat amb la superfície del pati on una coberta transparent permet, com en un hivernacle, l’entrada de llum natural.

Per una esplèndida escala antiga amb barana de fusta pintada de blanc s’arriba al primer pis. Aquí la cocteleria del Mordisco ocupa els antics dormitoris de la vivenda, uns espais moblats amb taules baixes i un repertori de sofàs i butaques entapissats amb vellut de tons càlids que conviden a relaxar-se.

Foto: Grupo Tragaluz