BCN Design Tour

Cubiñá

Mallorca 291, 934765721

www.cubinya.es

Botiga de mobiliari contemporani, il·luminació i complements situada a la Casa Thomas, emblemàtic edifici modernista de Lluís Domènech i Montaner construït entre 1895 i 1898 per encàrrec de l’industrial Josep Thomas, que hi va instal·lar el taller de fotogravat i, a la planta superior, la residència familiar.

Cubiñá ocupa les dues plantes destinades originàriament als tallers Thomas: el soterrani i l’entresòl, que es van concebre com un sol àmbit articulat per un gran buit central i una galeria perimetral que comunica els dos nivells. Pensats minuciosament per a la funció que havien de desenvolupar, tant la distribució dels espais com els elements decoratius són un referent avançat del disseny i el confort que, molt anys després, han confirmat la seva efectivitat. Així, el gran finestral que connecta l’entresòl amb el carrer, i que servia d’entrada de llum natural per als treballadors que eren al soterrani, il·lumina avui la sala inferior d’exposició de mobles.

Entre 1979 i 2006, aquestes plantes van ser la seu de BD Ediciones de Diseño després que l’Studio PER, dels arquitectes Pep Bonet, Cristian Cirici, Lluís Clotet i Oscar Tusquets, va fer-ne una reforma que va guanyar el Premi FAD de Restauració 1978-79.

L’any 2007 s’emprèn una nova reforma d’aquests espais dirigida pels germans Cubiñá i portada a terme per l’estudi de C. Gelpí Arquitectes. Aquesta intervenció s’ha fet amb el màxim respecte per l’edifici històric: molts elements originals han estat restaurats —les vidrieres policromades, la decoració dels sostres, la xemeneia—, se n’han redescobert d’altres, com els terres hidràulics, i, finalment, se n’han introduït de nous, com l’escala de forja catalana que segueix un disseny tradicional. A l’entresòl, a tocar de la façana principal, s’ha obert al públic l’àrea dels antics despatxos, dels quals es conserven les estructures de fusta treballada.

Cubiñá mostra, en aquests espais modernistes, una acurada tria de dissenys contemporanis de mobles d’interior i exterior, llums i complements que contrasten amb el contenidor històric. D’entre les marques de mobiliari i il·luminació nacional i internacional que aposten pel disseny i la qualitat, s’hi poden trobar les col·leccions de BD, Caccaro, Ligne Roset, Tisettanta, Zalf, Foscarini, Marset, Molteni, Light years o Lucifer, algunes en exclusiva.

Amb aquesta ubicació, la família Cubiñá reforça una relació amb la ciutat iniciada fa més de cent anys amb la fundació, el 1902, de la famosa casa de mobles La Favorita.