BCN Design Tour

Miriam Ponsa

Princesa 14, + 34 932955562

www.miriamponsa.com

Miriam Ponsa (Manresa, 1973) obté una diplomatura en Disseny de Moda a la Universitat de Southampton, al Regne Unit, i s’especialitza en Disseny i Tècniques de Punt a Igualada. La firma de moda que porta el seu nom neix a Manresa l’any 2001, amb la instal·lació del taller de disseny i confecció de roba d’avantguarda a la fàbrica de cintes i vetes que havia estat dels seus besavis. La tradició tèxtil heretada i l’ambient fabril que l’envolta són dues de les influències que Ponsa trasllada al seu treball de dissenyadora. Cada any presenta les col·leccions de roba per a dona a diverses fires internacionals i al 080 Barcelona Fashion, on les dues últimes temporades de Tardor-Hivern, 2010 i 2011, han resultat guanyadores.  

Els dissenys de Miriam Ponsa neixen al marge de les tendències i dels cànons que dicta la moda i, per contra, s’acosten a un procés creatiu artístic i independent. El component artesanal és definitori de les creacions de la firma i no és estrany que en la confecció d’algunes peces intervinguin tècniques com el brodat a mà, la tapisseria o el tintatge manual. La seva particular manera d’entendre la moda es recull a Imaginari, un àlbum visible al seu web que aplega les principals referències vitals i creatives de la dissenyadora: fotografies, records, dibuixos, impressions i mostres de teixits. Un ideari visual i tàctil, però també conceptual, que esbossa el seu univers particular.

L’any 2006 inaugura, al barri del Born, la primera botiga pròpia, un canal idoni per donar a conèixer els dissenys i establir un contacte directe amb els clients. L’interiorisme de totes les botigues de Miriam Ponsa —n’ha obert dues més: una al Raval i l’altra a Manresa— s’ha concebut directament a l’estudi creatiu. L’adequació d’aquest local presenta un resultat estètic impregnat de l’estil Ponsa: el mateix interès per les textures es trasllada a les parets nues, que deixen veure l’aparell de maons i pedra, o als antics mobles de fusta recuperats de fàbriques o tallers tèxtils, que porten fins aquest espai l’ambient industrial. Fins i tot el grafisme que aplica a etiquetes i papereria, amb l’ús de tampons antics, connecta amb aquesta estètica.