BCN Design Tour

CAATEEB

Bon Pastor 5, +34 932402 60

www.apabcn.es

La missió del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona (CAATEEB) és representar i ordenar l’exercici de la professió d’aparellador, arquitecte tècnic i enginyer d’edificació per aconseguir-ne la promoció tècnica, social i econòmica i projectar-ne la funció social. L’àmbit d’actuació del CAATEEB és el conjunt de les comarques de Barcelona, a través de la seu central i de diverses delegacions.

A principis del 2009, amb l’entrada en vigor dels nous estatuts, l’antiga denominació del Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Catalunya va canviar-se per l’actual, una evolució que suposa un pas endavant per a la professió, amb la incorporació de la nova titulació de grau adaptada a l’Espai Europeu d’Educació Superior.

El CAATEEB facilita les eines perquè els col·legiats puguin exercir millor la seva professió en l’àmbit de la construcció, l’arquitectura i l’urbanisme —suport tècnic, borsa de treball, formació, serveis jurídics, assegurances i tramitacions—, i organitza actes per donar a conèixer la professió entre els ciutadans.

El juny del 1993 es va inaugurar el poema visual de Joan Brossa (Barcelona, 1919-1998) que decora la façana de la seu central del CAATEEB. La proposta consta de 100 lletres de 16 colors diferents. D’aquestes, 50 componen el rètol; les altres 50, les mateixes que apareixen al rètol, es reparteixen per la façana, agrupades en cinc columnes. El poema culmina amb una escultura que corona la façana i representa una llagosta de llargues cames en forma de dues as majúscules. La figura, ideada per Joan Brossa, va plasmar-la el pintor i dissenyador Josep Pla-Narbona (Premio Nacional de Diseño 2004) amb planxa d’acer de 8 mm de gruix, com si es tractés d’un desplegable. Entesa com a símbol de fertilitat i saviesa, la llagosta origina la pluja de lletres que s’escampen per la façana i donen lloc al rètol de l’entitat. Amb aquesta intervenció s’afegia un element de personalitat i color en un edifici de finals dels anys setanta amb reminiscències racionalistes.

Un pas més en la política de reforma i modernització del CAATEEB va arribar l’any 2000, amb el nou logotip corporatiu, obra de l’artista Frederic Amat i del dissenyador gràfic Lluís Mestres. El traç del pintor dibuixa una lletra ‘A’ blanca que s’inscriu en un cercle vermell, una imatge contundent que identifica la institució i aporta, a més, un component artístic proper al llenguatge poètic de Joan Brossa.