BCN Design Tour

H2O

Verdi 152, 934151801

www.h2o.es

La tardor del 1989, la Galeria H2O obria les portes a la planta baixa d’una casa de la primera meitat del segle XX al barri de Gràcia, una de les zones de la ciutat que concentra més activitat artística i artesanal. La idea dels seus promotors, l’arquitecte Joaquim Ruiz Millet i l’escriptora Ana Planella, era establir un fòrum per a la interacció oberta d’idees i treballs en l’àmbit de l’arquitectura, el disseny, la fotografia i l’art contemporani. Un laboratori d’idees en un espai independent que es posava a disposició dels creadors les propostes dels quals difícilment encaixaven en d’altres galeries.

Al llarg dels més de vint anys transcorreguts des de la seva obertura, H2O ha estat l’escenari per on han passat arquitectes, dissenyadors, performers, poetes, fotògrafs, artistes i escriptors que han fet realitat l’originària declaració d’intencions de Ruiz i Planella.

L’any 1991, H2O inicia una altra parcel·la d’activitat que enforteix el seu compromís amb el món creatiu: la reedició de peces de disseny històric, concretament el mobiliari que l’arquitecte F.J. Barba Corsini va crear per als àtics de La Pedrera de Gaudí, avui malauradament desapareguts. Posteriorment, aquesta parcel·la s’ha anat ampliant amb edicions limitades d’objectes concebuts per dissenyadors actuals: la cadira H2O, el llum Flamp de Martí Guixé, la Rocking Chair d’Ana Mir, el tauler d’escacs troquelat HTM #1 de Curro Claret o la cadira de fibra de vidre dels arquitectes Pilar Díez i Alberto Noguerol.

Finalment, a la dècada dels 90, la Galeria H2O s’aventura en el món editorial amb la creació gradual de diverses col·leccions —tant de narrativa com d’arquitectura i disseny— on conflueixen, en la forma i en els continguts, els creadors vinculats a la galeria.