BCN Design Tour

BD Barcelona Design

Ramon Turró 126, 934586909

www.bdbarcelona.com

La tardor del 2011, BD Barcelona Design obria el seu showroom al districte més jove de la ciutat, on conviuen destacats exponents de l’arquitectura més recent amb els testimonis del passat industrial de la zona. Una nau industrial de 600 m2 és, precisament, la que ocupa el nou espai expositiu de BD, la prestigiosa editora de disseny que des de la seva fundació l’any 1972 ha estat capdavantera en el disseny de mobiliari. Amb noms, ubicacions i objectius que han anat variant al llarg de quasi quaranta anys, BD s’ha mantingut fidel al principi que va inspirar-ne la creació: l’aposta pel disseny de qualitat, que ha estat reconeguda amb el Premio Nacional de Diseño (1989), l’European Community Design Prize (1990) i el Red Dot Design Award “best of the best” (2011).

La història comença amb Bocaccio Design, la iniciativa d’uns joves arquitectes —Pep Bonet, Cristian Cirici, Lluís Clotet, Mireia Riera i Oscar Tusquets— que, amb el suport del promotor Oriol Regàs, van obrir un primer espai a la Via Augusta de la ciutat. Després, l’editora de mobles va canviar el nom pel de BD Ediciones de Diseño i, l’any 1979, va traslladar la seu i la botiga als baixos de la Casa Thomas, l’emblemàtic edifici modernista de Lluís Domènech i Montaner. Durant gairebé tres dècades, aquest va ser un centre de referència del disseny ja que, a més dels mobles editats per BD (tant de dissenyadors nacionals com d’internacionals), s’hi podia trobar una selecció de les millors marques del món. El 2007, l’editora va canviar novament la denominació per adoptar l’actual i va tancar les portes de la botiga a la Casa Thomas per concentrar-se en la producció pròpia.

La darrera etapa és la que culmina amb l’obertura del BD Barcelona Design Gallery, un espai que vol tornar a ser punt de venda i de trobada per als interessats en el disseny. Amb aquesta idea, la superfície d’exposició la comparteixen les peces clàssiques, amb noms com Antoni Gaudí, Charles R. Mackintosh, Salvador Dalí o Ettore Sottsass, i els dissenys dels creadors contemporanis com Martí Guixé, Konstantin Grcic, Jaime Hayón o Ross Lovegrove. A més, l’ampli catàleg de BD aplega autors i models d’èxit consolidat: el Banco Catalano de Lluís Clotet i Oscar Tusquets, la cadira Sevilla de Pep Bonet, Cristian Cirici i Mireia Riera, el tamboret Dúplex de Javier Mariscal o la cadira Varius d’Oscar Tusquets.