BCN Design Tour

Fàbrica Moritz Barcelona

Ronda Sant Antoni 39-41, 934235434

www.moritz.com

El desembre del 2011 s’obria al públic la Fàbrica Moritz Barcelona, un multiespai gastronòmic que ocupa les dependències de l’antiga factoria cervesera al popular barri de Sant Antoni. Una superfície total de 4.500 m2 repartits en tres plantes que el prestigiós arquitecte Jean Nouvel (premi Pritzker 2008) s’ha encarregat de reformar i redissenyar.

L’essència nostàlgica d’aquesta rehabilitació prové dels membres de la família Roehrick —descendents de Louis Moritz, l’alsacià fundador de la fàbrica el 1856— que han volgut, un cop ressuscitada la marca, recuperar també aquest espai històric i estrènyer els lligams que des de l’origen han vinculat la marca amb la ciutat. Amb la voluntat de convertir-se en una plataforma d’oci, restauració i cultura, la Fàbrica Moritz Barcelona acull una cerveseria, dos restaurants, un bar de vins, una microcerveseria, una aula gastronòmica i un museu, a més d’altres espais polivalents. En una clara aposta per la gastronomia, s’ha encarregat al xef Jordi Vilà la direcció del tots els espais culinaris.

Gairebé deu anys de tasques de restauració i rehabilitació han donat com a resultat una obra d’avantguarda allotjada en uns edificis representatius de l’arquitectura industrial del tombant de segle XIX al XX. Jean Nouvel ha aconseguit conjugar una proposta rabiosament contemporània i el respecte envers l’estructura i els elements de l’antiga fàbrica: parets de maó, bigues de ferro i bodegues amb sostre de volta s’adequen perfectament a les noves funcions d’aquest multiespai. En el conjunt, hi juga un paper important la il·luminació d’evocadors tons daurats que matisa el contrast entre el vell i el nou i la superposició d’èpoques que tant interessa Nouvel. Per tal de conservar i donar una nova vida al mosaic hidràulic, s’ha revestit d’una resina transparent que produeix un efecte visual sorprenent i integrador amb les superfícies pavimentades de nou.

La Cerveseria Moritz, amb accés directe des del carrer, està presidida per una barra d’estany de més de 25 metres, un material triat també per a les taules perquè el rastre del pas del temps s’hi vagi fent visible.

La gerra de cervesa que identifica la Fàbrica Moritz Barcelona és una evolució de la que apareixia al cèlebre logotip original de Moritz que s’ha encomanat als dissenyadors America Sanchez i Albert Planas.