BCN Design Tour

Aguadé Ceràmica

Carles Collet 17, 934275469

www.aguade.com

Taller de ceràmica fundat l’any 1954 per Jordi Aguadé (Barcelona, 1925).

Membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts Sant Jordi des del 2003, Aguadé va treballar, a l’inici de la seva carrera, al costat de Josep Llorens i Artigas en els grans murals ceràmics de Joan Miró. Després, unes estades a França i a Suècia per completar l’etapa de formació van contribuir a definir l’estil de la seva ceràmica i a vincular-la als corrents estètics escandinaus; en tornar a Barcelona va obrir aquest taller al barri d’Horta.

La dècada del 1960, amb el decorador Jordi Vilanova, el pintor Joan Vila Grau, el joier Aureli Bisbe i l’arquitecte Jordi Bonet, va fundar La Cantonada, un equip que va liderar la modernitat estètica en cadascun dels camps que representava. Aguadé va introduir les peces de formes lineals i depurades, un estil proper al disseny nòrdic, sorgit com a reacció al classicisme decoratiu més barroc, que va crear escola.

Des del 1988 és Pere Aguadé, fill del ceramista, qui dirigeix l’empresa. Correspon a aquesta nova etapa l’estratègia de modernització per la via d’obrir el taller a la creativitat d’altres dissenyadors, entre els quals, Perico Pastor, Mariscal, Martín de Azua, Estudi Coma, André Ricard, Pepe Gimeno, Helena Rohner o Nancy Robbins. L’encert en la direcció d’aquest etapa l’avalen els diversos premis de disseny aconseguits.

Actualment, l’especialització de la firma se centra en la producció de vaixelles de disseny en gres i porcellana, i té com a principals destinataris els restaurants i hotels que, fugint de les vaixelles estereotipades, volen donar un plus artístic a la presentació de les seus plats d’alta cuina; el restaurant Can Fabes, l’Evo, l’hotel Arts o el grup Tragaluz són alguns d’aquests clients.