BCN Design Tour

Encants - Fira de Bellcaire

Castillejos 158, 932463030

www.encantsbcn.com

Després de set desplaçaments dins de la ciutat –tres dels quals, a partir de 1928, en l'actual Plaça de les Glòries-, els 'nous' Encants Vells, brillen més que mai en la seva ubicació present. Amb una escultòrica coberta d'acer inoxidable que actua com a mirall i un espai obert als quatre vents que respecta l'esperit de carrer de l'antic mercat d'ocasió, dels Encants miren al futur sense donar l'esquena al passat.

Ja decidida la reubicació del popular mercat en el desaparegut 'Bosquet de les Glòries' -en l'eix format per la Meridiana i el carrer Casp-, l'estudi B720 Fermín Vázquez Arquitectes va guanyar el 2008 el concurs per a la realització del nou espai. Construcció que li ha valgut un WAN Awards, el 2013, i un AIT Awards, el 2014.

Per a l'equip d'arquitectes, no podia ser un edifici convencional, un centre comercial més, sinó un recinte sense barreres que conservés l'esperit lliure dels Encants. Per això, van dissenyar un espai obert concebut com una gran plaça coberta amb diversos nivells. Un carrer contínua, en suau pendent, puja en espiral superant les diferents cotes i abraça dues vegades l'espai central on es realitzen les tradicionals subhastes de primera hora del matí.

Al llarg d'aquest carrer principal, les noves i estàtiques parades ribeteja l'espai. Són uns contenidors uniformes i grisos en xapa galvanitzada reemplaçant les antigues parades ambulants i incorporen l'ordre i la homogeneïtat marcats pels requeriments presents.

Remata el conjunt una gegantina coberta a 25 metres d'alçada que ofereix protecció contra el sol i la pluja sense necessitat del tancar l'espai. Formada per un mosaic de plaques d'acer inoxidable amb inclinacions diferents, reflecteix la ciutat i el mercat des infinites perspectives. Una coberta que es va convertir des de la seva reobertura, al setembre de 2013, en la nova senyal d'identitat dels Encants Vells, tot un emblema de Barcelona i de la seva història viva.