BCN Design Tour

El Nacional

Pg. de Gràcia 24, 935185053

www.elnacionalbcn.com

Quatre restaurants, quatre barres i mil formes d'alimentar l'ànima. És El Nacional, un immens establiment que, després de moltes vides, va renéixer com macroespai gourmet de la mà de l'empresari Lluís Cañadell i l'interiorista Lázaro Rosa-Violán –el mateix binomi responsable del Boca Gran, Boca Chica i The Apartment del proper Passatge de la Concepció.

Amb una superfície de 2.600 metres quadrats i capacitat per a més de 700 comensals, està considerat com l'establiment gastronòmic més gran de l'estat. Un lloc emblemàtic i ple d'història, que ha estat testimoni de l'evolució industrial de Barcelona des de la seva construcció, en 1889. En els seus inicis, va albergar un cafè teatre, una fàbrica de tints o fins i tot un concessionari de cotxes abans de la Guerra Civil, per convertir-se, després, en un garatge que va acabar, finalment, en desús.

Precisament, pel seu valor patrimonial –aquesta construcció està considerada com el vestigi més antic d'arquitectura industrial que es conserva en l'Eixample–, una de les condicions prèvies va ser conservar la coberta de volta catalana amb grans claraboies. Així com altres elements arquitectònics de la gran nau lligats al seu passat modernista.

Amb aquesta premissa, es va projectar un espai amb picades d'ullet a la Barcelona de principis del segle XX protagonitzat per la impressionant coberta a vuit metres d'altura, les seves lluernes, els pilars metàl·lics existents, gegantines vidrieres i un marcat estil art déco.

A més, es van rescatar, restaurar i van recol·locar –en el mateix lloc o en noves ubicacions– elements com el paviment de tacs hexagonals de l'entrada, les portes de llautó per les quals s'accedeix a una de les cuines, les taquilles i altres detalls decoratius.

I tot a base de fusta, ceràmica, vidre, vímet, granit, marbre o ferro, materials nobles i amb caràcter destinats a rememorar l'esplendor i la personalitat del seu històric passat amb l'estètica teatral i preciosista de Lázaro Rosa-Violán.