BCN Design Tour

Ocaña

Plaça Reial 13-15, 936764814

www.ocana.cat

El transgressor artista de la transició José Pérez Ocaña -pintor, actor i noctàmbul- dóna el nom a aquest local d'oci de 1.200 metres quadrats que reivindica l'ànima de la plaça Reial, epicentre al passat de la Barcelona romàntica, canalla i underground.

Un espai que recupera la bellesa de l'arquitectura original de 1850, i integra mobles i fustes nobles juntament amb una infinitat de peces recuperades. Des de velles llums de canelobres, fins a un terra de fusta d'una església, passant per unes butaques de vellut d'un antic hotel, unes cadires de terrassa de la infància, o taules de fòrmica de colors.

I és que en l’Ocaña se sumen la passió per les antiguitats, el gust per l'obra dels artesans, l'emoció de trobar peces úniques a les quals un restaurador retorna la seva esplendor, i l'admiració per obres d'artistes contemporanis.

Una decoració en què van participar molts dels amics del desaparegut artista que dóna nom a l'espai; entre ells el dibuixant i pintor Nazario.

El treball va donar com a resultat un espai eclèctic i polivalent que canvia per complet del dia a la nit. Passant de ser un tranquil cafè als matins a transformar-se en la noctàmbula cocteleria Apotheke -un autèntic laboratori de sensacions amb mobiliari d'una antiga farmàcia del segle XIX-, sense oblidar el seu exòtic restaurant mexicà Ocaña DF i la seva acolorida terrassa amb vistes a la plaça -on llueixen els fanals de sis torxes, rematades amb el déu grec Hermes, que va dissenyar un jove Gaudí.

Un establiment, l'Ocaña, dinàmic i sorprenent que va néixer amb la intenció de deixar empremta. No en va la seva propietària és Joaquima Laguna, la copropietària del local El Plata de la ciutat de Saragossa, l'emblemàtic cafè-cabaret que compta amb un espectacle creat pel director de cinema Bigas Luna.

Fotos: Iñigo Bujedo / Eva Longue